• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Hoppar av Moderaterna och bildar nytt parti

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Platow lämnar Moderaterna – och bildar ett nytt lokalt parti.

Partiet har fått namnet Nya Karlskrona och mobiliserar redan för höstens kommunalval.

SVT Blekingenytt kan i dag avslöja att Nicklas Platow – efter höstens hårda interna maktstrid – nu väljer att lämna Moderaterna. Han avgår från uppdraget som Karlskronaordförande och begär samtidigt utträde ur partiet. Han kommer heller inte att närvara när partiet återupptar sin nomineringsstämma i morgon kväll. I stället kommer Platow att arbeta politiskt för ett parti han under de senaste veckorna själv varit med och grundat: Nya Karlskrona.

Platow förnekar inte att det rör sig om ett lokalt missnöjesparti.

Moderatkamp

– Nej, jag är i allra högsta grad missnöjd. Jag är missnöjd med näringslivspolitiken och jag är framför allt missnöjd med hur välfärdsfrågorna sköts i kommunen. Dessutom är jag som bekant missnöjd med det politiska ledarskapet inom Moderaterna i Karlskrona.

Nicklas Platow berättar att tankarna på ett nytt parti vuxit fram under hösten – parallellt med att maktstriden inom M intensifierats.

– Till slut såg jag ingen annan utväg.

Hur vill du beskriva Nya Karlskrona?

– Vi är ett sakfrågeparti som i alla lägen ska ha Karlskronas bästa för ögonen. Kommunpolitiken är rätt pragmatisk. Det finns inte mycket utrymme för ideologier och jag hoppas att vi får medlemmar från både höger och vänster.

Kommer du att behålla dina politiska uppdrag i kommunstyrelsen, fullmäktige och i barn- och ungdomsnämnden?

– Ja, efter att vi haft vårt årsmöte så kommer jag att fungera som ledamot för Nya Karlskrona fast på moderatmandat. Vi kommer att ha gruppmöten och vara helt öppna. Tanken är att bjuda in journalister till våra möten för att öppet berätta om hur vi tänker inför stora frågor. Det har jag lärt mig av den senaste tidens turer i Moderaterna. Öppenheten är oerhört viktig.

Kan Femklövern räkna med stöd från er?

– Nej, inte mer än vad någon annan kan göra. Själv ser jag fram emot att inom kort få sätta mig ner med Patrik Hansson (S-oppositionsrådet) för att lyssna på vad han vill. För örvrigt tror jag inte att det finns någon Femklöver efter höstens val.

Hur stora kan ni bli, tror du?

– Vi räknar med att hamna på mellan sju och tio procent. Realistiskt sett borde vi åtminstone kunna locka var femte moderatväljare. Förhoppningsvis kan vi få en del av Sverigedemokraternas väljare också – sådana som är missnöjda med hur kommunen styrs. Däremot vill jag vara tydlig med att jag definitivt inte sympatiserar med SD.s invandringspolitik, säger Nicklas Platow.

Hur mår du annars?

– Det har varit en slitsam höst och vinter. Familjen har tagit stryk. Nu känns det bra att beslutet är fattat och att jag kan lägga all min energi på att arbeta med politik som faktiskt utvecklar Karlskrona.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderatkamp

Mer i ämnet