Den här posten delade åklagaren Lena-Marie Bergström på sitt Facebookkonto – där hon förekommer under annat namn

Hatstorm mot åklagare efter SD-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Lena-Marie Bergström har under den senaste veckan fått flera hot riktade mot sig, efter avslöjandet att hon delat SD-kritisk propagande i sociala medier – och samtidigt valt att åtala en SD-politiker.

Åklagaren ska nu befinna sig på hemlig ort, enligt uppgift till SVT Nyheter Blekinge.

Bergström, som nyligen åtalade Sverigedemokraternas gruppledare Christopher Larsson för hets mot folkgrupp, ska enligt uppgift befinna sig på hemlig ort sedan i slutet av förra veckan. Hon ska också ha fått ett säkerhetssystem installerat i hemmet. Bakgrunden är de hatiska och hotfulla reaktioner som följde på avslöjandet att hon delat SD-kritik på sin Facebooksida.

–Jag vill inte kommentera riktigheten i de här uppgifterna eller enskilda ärenden, men åklagarmyndigheten har gedigna och tydligt fastställda säkerhetsrutiner, säger chefsåklagare Anne Boijmarker. 

Karlskrona

Enligt uppgifter till SVT ska hoten, som i första hand formulerats på nätet, nu vara polisanmälda.

I veckan väntas utvecklingscentrum i Malmö ta ställning till om Bergström ska fråntas SD-ärendet på grund av jäv, mot bakgrund av den länk hon delat i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet