Mattias Liedholm är en av de föräldrar som hotar att flytta sin son till Ronneby.

Hotar flytta eleverna till Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Här är föräldrarnas nya motdrag för att stoppa sparkraven på skolan i Fridlevstad:

Att flytta eleverna till skolan i Johannishus – i Ronneby kommun.

Enligt Mattias Liedholm, förälder och  talesperson för Fridlevstad byförening, togs beslutet efter krismötet i går kväll:

– Min bedömning är att så många som 60 elever kan bli aktuella att flytta. Och med en sådan volym är det inga problem att ordna med skolskjuts. Vi är angelägna om att våra barn får den utbildning och det stöd som de har rätt till, säger han.

Fridlevstadsbråk

I dag går närmare 100 elever på F-6-skolan i Johannishus.

Och dit är Karlskronabarnen välkomna.

– Vi ser förstås positivt på att få nya elever. Det gör vi alltid. Men jag har precis fått frågan och jag kan i nuläget inte svara på om vi har praktiska möjligheter att lösa det, säger förvaltningschef Tommy Ahlquist.

Även Inger Jacobsen, rektor i Johannishus, är glad över initiativet.

– Det låter spännande, men jag vet ännu inte i detalj hur många barn det gäller eller vilka åldrar det handlar om.

Om föräldrarna i Fridlevstad gör allvar av hotet att flytta drygt hälften av skolans elever innebär det att Karlskrona varje år kan få betala omkring 2,5 miljoner till grannkommunen Ronneby.

Den summan överstiger den som måste sparas in i Fridlevstad, där rektorn Lisa Lejhall har föreslagit åldersintegrerade klasser och färre lärare för att få ekonomin att gå ihop.

När byförening och föräldraråd i Fridlevstad i går kväll bjöd in till öppet möte i kyrkan var Nicklas Platow en av två borgerliga politiker på plats.

– Det här kom som en nyhet för mig, men om föräldrarna verkligen tänker flytta barnen till Ronneby måste någon dra i bromsen. Det blir inte mycket till skola kvar om 60 elever försvinner. Då måste vi hitta en snabb lösning, säger Nicklas Platow. Han är förvånad över att varken nämndens ordförande Jan-Olof Petersson (FP), ansvarigt kommunalråd Börje Dovstad (FP) eller skolchef Maria Persson närvarade vid mötet.

– Jag tycker att det hade varit bra med fler representanter där. Det är vårt ansvar och vår skyldighet som politiker att möta den oro som finns och som är befogad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fridlevstadsbråk

Mer i ämnet