Hovrätten friar Blekingemamma för grov barnmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom hovrättens dom mot Blekingemamman som åtalats för synnerligen grov misshandel av sitt spädbarn. Hovrätten fastställer tingsrättens dom och friar kvinnan från alla brottsmisstankar.

En månad efter födseln drabbades sonen av upprepade kraftiga diarréer, och hamnade vid flera tillfällen i livsfarliga chocktillstånd. Han vårdades på Blekingesjukhuset i Karlskrona men flyttades senare till lasarettet i Lund där barnet fick genomgå flera medicinska ingrepp.

Till sist blev barnets mamma, en kvinna i 30-årsåldern från Blekinge, misstänkt för att medvetet ha gett barnet laxermedel och därmed lida av Münchhausen by proxy. Det är en diagnos som innebär att man uppsåtligen orsakar sjukdomstillstånd hos någon för att kunna fortsätta vårda personen.

Friades i tingsrätten

Kvinnan har hela tiden nekat till brott. Hon erkänner köpen av laxeringsmedel men att det ska ha varit menat till henne själv. I maj månad frikändes hon av Lunds tingsrätt. Tingsrätten ansåg inte att det var tillräckligt klargjort hur kvinnan ska ha gett laxermedlet till pojken och att det inte fanns tillräckligt med bevis för att hon skulle vara skyldig till brottet.

Tingsrätten menade också att huruvida hon lider av Münchhausen by proxy eller inte, är ovidkommande för en fällande dom.

Tingsrättens beslut överklagades och i dag kom domen från Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Vill göra medicinsk utredning på barnet

Kvinnans försvarare Carolina Sandekjer säger att det är väldigt skönt att hovrätten har gjort samma bedömning.

Advokaten Carolina Sandekjer. Foto: Pressbild

– Men man kan ändå inte vara helt säker, om högsta domstolen skulle hitta någon fråga, men det är en liten risk, säger hon.

Kvinnans två barn är fortsatt omhändertagna och placerade i familjehem. Sandekjer vill att barnet i fråga ska utredas medicinskt, bland annat för allergi.

– Nu får vi se vad som händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.