Socialtjänsten placerade spädbarn hos brottsmisstänkt mamma

Uppdaterad
Publicerad

Mamman var misstänkt för grov misshandel av sitt spädbarn – trots det lät socialtjänsten kvinnan ta hand om barnet efter att han hade vårdats på sjukhus för livshotande skador. Det skriver BLT.

Rättegången mot Blekingemamman pågår i Lunds tingsrätt efter att hon misstänks för synnerligen grov misshandel av sitt spädbarn. Hon ska ha gett barnet stora doser laxermedel, vilket orsakat livshotande diarréer.  Motivet misstänks vara att hon lidit av Münchhausen by proxy vilket innebär att man uppsåtligen orsakar sjukdomstillstånd hos någon för att kunna fortsätta vårda dem.

Orosanmälan gjordes

I samband med att barnet vårdades på Blekingesjukhuset i Karlskrona och barnsjukhuset i Lund väcktes misstankarna mot mamman och både en polisanmälan och en orosanmälan till socialtjänsten gjordes.

Samtidigt fattades beslut om att mamman inte fick vistas på vårdavdelningen i Lund och en vakt sattes in för att skydda barnet. Socialtjänsten gjorde en utredning men kom fram till att inget särskilt skydd behövdes eftersom barnet vårdades på sjukhus.

Placerades med mamman

När spädbarnets tillstånd hade förbättrats och han skrevs ut från sjukhuset placerades barnet tillsammans med sin brottsmisstänkta mamma på ett hvb-hem, skriver BLT.

Så fort åklagaren fick kännedom om att mamman fortfarande tog hand om barnet fattade hon omedelbart beslut om att anhålla mamman.

Kvinnan förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.