HMS Karlstad och HMS Nyköping redo för avgång från Karlskronas marinbas. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Hundra nya jobb till Marinbasen efter försvarsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Marinbasen i Karlskrona kommer få hundra nya anställda, och antalet värnpliktiga på Sjöstridsskolan ska nära dubbleras. Det är två av konsekvenserna för Blekinge när riksdagen i dag röstade igenom totalförsvarspropositionen.

Propositionen som röstades igenom i dag innebär bland annat att två nygamla regementen återinförs i Kristinehamn och Arvidsjaur. Men även de marina förbanden i Blekinge påverkas.

Bland annat handlar det om att antalet anställda på Marinbasen i Karlskrona ökar med 100 personer från dagens 1800. Sjöstridsskolan ska även ta emot 400 värnpliktiga årligen, mot dagens 250.

Utöver det förstärks flottans bestånd med ytterligare en ubåt och två ytstridsfartyg.

– Beslutet är positivt. Det innebär en helrenovering av det befintliga fartygsbeståndet och tillförsel av nya ytstridsfartyg. Åtgärderna är helt nödvändiga i det försämrade omvärldsläget som dessvärre råder, säger Per Edling, kommendör och chef för Tredje Sjöstridsflottiljen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.