Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Äntligen kom beslutet vi har väntat på. Det här är fantastiska nyheter, säger Marie Oudin (M), kommunstyrelsens ordförande. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Klartecken för nytt A9 i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen klubbade på tisdagen beslutet att Bergslagens artilleriregemente A9 i Kristinehamn ska återuppstå.

Det innebär 125 till 200 nya jobb till Kristinehamn.

– Äntligen kom beslutet vi har väntat på. Det här är fantastiska nyheter, säger Marie Oudin (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kristinehamns kommun var en av vinnarna när riksdagen tog försvarsbeslutet för 2021-2025 där det ingår en stor upprustning av försvaret. Ett nytt artilleriregemente med tillhörande skjutfält i Villingsberg ska byggas upp.

Oklart exakt var det ska ligga

Det nya regementet beräknas kräva upp till 120 militära befattningar och upp till 80 befattningar civil personal. Men placeringen av det nya A9 är inte klar.

– Det finns åtminstone tre olika alternativ som Fortifikationsverket tittar på i sina förberedelser, uppger kommundirektören i Kristinehamn Martin Willén.

”Jobb, tillväxt och utveckling”

A9 i Kristinehamn ska enligt beslutet börja byggas upp under åren 2021 – 2025, och nå full kapacitet någon gång under perioden 2026 – 2030.

– Återetableringen innebär jobb, tillväxt och utveckling inte bara för Kristinehamns kommun och det lokala näringslivet utan för hela regionen och dess näringsliv,  säger Marie Oudin (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Kommunen äger inte det gamla A9-området men har flera olika verksamheter där.

– Vi är beredda på att flytta dom om försvaret vill ha regementet på det gamla området, säger Martin Willén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer