Foto: Erik Alfredsson

Mångårigt fängelsestraff för idrottsprofilen

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-årige så kallade idrottsprofilen i Blekinge döms till sex års fängelse för de många grova övergreppen mot tolv ungdomar i. Han döms för 42 av de 55 brottstillfällen han åtalades för.

Tingsrätten väljer dock att inte fälla 41-åringen för något fall av grov misshandel vilket han också var åtalad för, utan bara för de grova olaga tvången. I domen står det att huvudbrottet är det olaga tvånget, som snarare har förstärkts av de misshandelsliknande momenten.

– Min spontana kommentar är, sett till gärningarna han döms för, att det är ett väl avvägt och adekvat straffvärde han får, sex års fängelse, säger John Dagnevik, åklagare.

Idrottsledare dömd för övergrepp

LÄS MER: Idrottsprofilen besviken över domen

41-åringen nekade till brott och menade att det funnits samtycke till övergreppen från ungdomarnas sida, men det argumentet förkastar tingsrätten, som menar att 41-åringen begått gärningarna med ett likgiltighetsuppsåt. De skriver också i domen att hans vittnesmål varit strukturerat, men fullt av överdrifter och självmotsägelser.

De 13 brottstillfällen som 41-åringen frias från är de där han själv förnekat att någon ”övning” har ägt rum och där det inte har filmats.

Ungdomarnas vittnesmål bärande

Tingsrätten fäster också stor tilltro till ungdomarnas vittnesmål, som de menar stämmer väl med den tekniska bevisning i form av filmer som presenterats för rätten.

– Jag kan konstatera på det lilla jag tagit del av att tingsrätten både har lyssnat och inte lyssnat på det jag framfört. Jag kan konstatera att 13 av de 55 tillfällen helt har ogillats av tingsrätten, och att skadestånden var allt för högt tilltagna. Men hur vi ska se på domen blir en senare fråga, säger Nils Fagrenius, 41-åringens försvarsadvokat.

TV: Se hela inslaget om domen här

De tolv målsägandena hade tillsammans begärt drygt 2,5 miljoner kronor i skadestånd. De summorna sänkte tingsrätten till totalt 633.800 kronor. Björn Attnarsson är målsägandebiträde för tre av ungdomarna.

– Jag har hunnit prata med en av mina klienter. Han tycker det är skönt att det har kommit en dom, även om vi inte vet om det är helt över ännu. Han anser också att straffet är vad man kunde förvänta sig. Men skadestånden är vi inte nöjda med, säger han.

Uppdagades i januari

Den 26 januari i år tog allting slut – då greps den idrottsprofil i Blekinge som misstänkts för att i nästan tjugo års tid utsatt unga talanger för avancerade våldsövergrepp. Den tidigare ostraffade tränaren riskerar nu ett långt fängelsestraff när domen faller i dag.

De övningar som den åtalade 41-årige Blekingetränaren genom åren tillämpat på ungdomar runt om i Sverige skedde alltid i största hemlighet. Inte någon av de unga pojkar som drabbats, alla framstående löften inom den aktuella idrotten, kände till eller förstod att också andra utövare utsatts för samma behandling.

Det var först i slutet av januari i år som historien rullades upp.

Två av idrottsungdomarna upptäckte då under ett samtal att de delade erfarenheter: båda hade vid upprepade tillfällen genomfört de så kallade disciplinövningarna på 41-åringens direktiv.

Filmer bevisning

De misstänkta övergreppen filmades vid varje tillfälle, totalt 24 timmar material beslagtogs ur idrottsprofilens datorer. Det kom att utgöra viktig bevisning i den huvudförhandling i tingsrätten som inleddes i början av maj.

Filmerna visar bland annat hur 41-åringen – som åtalats för sammanlagt hundra grova brott – täpper till pojkarnas andningsvägar, hur han sätter klämmor på deras kroppar och hur han tvingar dem att klä sig i särskilda plagg.

Det har, enligt kammaråklagare John Dagnevik, handlat om tortyrliknande övergrepp. De tolv ungdomar som deltagit i ”övningarna” kräver drygt 2,5 miljoner kronor i skadestånd. Det beloppet sänktes dock något av tingsrätten som dömde honom att betala ut 633.800 kronor till ungdomarna.

Kräver långt fängelsestraff

41-åringen har i förhör och under tingsrättsförhandlingen vidgått att han utsatt de unga talangerna för både våld och smärta.

Men han menar att det skett frivilligt och i samförstånd och att syftet varit att stärka ungdomarna mentalt.

Inspirationen och idén fick han genom att studera filmer med sexualsadistiska inslag och genom övningar han menar används hos militära specialförband.

I sin slutplädering yrkade John Dagnevik på fängelse i mellan åtta och tio år – men det förutsätter att rätten bedömer de åtalade gärningarna som grova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet