Visa alla (3)
Visa alla (3)

Skärpt straff för Yaras morbror

Uppdaterad
Publicerad

Åttaåriga Yara misshandlades till döds i sitt hem i Karlskrona på valborgsmässoafton förra året.
På tisdagen dömde hovrätten hennes morbror och hans hustru, som Yara bodde hos, för mordet.

Både morbrodern och kvinnan har i hovrätten fortsatt att neka till att ha haft ihjäl åttaåriga Yara på valborgsmässoafton i fjol, utan skyller på varandra. I tingsrätten dömdes kvinnan till livstids fängelse för mord, medan mannen fick sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Båda tilltalade överklagade sina domar och ville bli friade av hovrätten, medan åklagaren ville att även mannen skulle dömas för mord utifrån sin roll som flickans vårdnadshavare.

Hovrätten gick på åklagarens linje. De skriver i domslutet att de delar tingsrättens syn på att mannen inte deltagit i våldsutövningen som orsakat Yaras död, men känt till vad som hände i hemmet. Han döms av hovrätten till 14 års fängelse för mord. Kvinnans livstidsdom ändras inte av hovrätten.

”Inte ingripit”

Hovrätten skriver i sin dom att ”Sammantaget är det hovrättens slutsats att det är bortom rimligt tvivel bevisat att (mannen) var väl medveten om att (kvinnan)  den 30 april 2014 utövat utdraget kraftigt våld mot Yara med bl.a. den i målet åberopade brödkaveln och han inte ingripit på ett adekvat sätt när Yara sökt hans beskydd. Inte ens när (mannen) enligt egna uppgifter förstått vad som hänt har han ingripit”.

– När det gäller morbrodern har hovrätten gjort en lite annat bedömning. Vi har ansett att han måste ha likgiltighetsuppsåt i det här brottet, det vill säga att han är också skyldig till det här brottet, säger Lennart Svensäter, chef för Hovrätten över Skåne och Blekinge.

”Hemsk misshandel”

Lennart Svensäter säger att morbrodern har ett garantansvar att hindra att Yara utsätts för misshandeln, men menar att han tvärtom lämnat Yara ensam med kvinnan för att sätta sig och chatta i ett annat rum.

– Vi har tagit del av bilder av Yaras kropp. Det rör sig om en hemsk misshandel, säger Lennart Svensäter.

– Man måste inse att det kan leda till döden han har inte gjort något för att hindra detta, därför har han ett likgiltighetsuppsåt.

Morbrodern döms till 14 års fängelse. Men hovrättspresidenten Lennart Svensäter samt en nämndeman ville döma även morbrodern till livstids fängelse, samma straff som kvinnan.

– Hovrättens dom är en besvikelse. För mig var det oväntat att man precis som tingsrätten går på mannens uppgifter, säger Eric Widner, den morddömda kvinnans försvarsadvokat till SVT Nyheter Blekinge.

”Garantansvaret har aldrig prövats”

Men för chefsåklagare Pernilla Åström var domen väntad.

– Jag är inte överraskad eftersom hovrätten har resonerat på samma sätt som jag framställt mitt yrkande. Lägenheten är inte större än att han måste ha uppfattat att flickan blev illa, illa slagen och att det i sin tur kunde leda fram till hennes död, säger hon.

Tror du att fallet tas upp av Högsta Domstolen?

– Det kan ju alltid bli så. Garantansvaret har aldrig prövats när det gäller mord så då är frågan om Högsta Domstolen bedömer att prejudikatsvärdet är så stort att man beviljar prövningstillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet