Ida Larsson från Karlskrona har haft vestibulit i tolv år. Hon fick vänta tio år innan hon fick behandling som fungerade. Foto: SVT/Stina Sandström

Ida, 26, lider av underlivssmärtor – fick vänta i tio år på rätt behandling

Uppdaterad
Publicerad

Ida Larsson från Karlskrona var 15 år när de brännande smärtorna i underlivet började. Sjukvården visste först inte vad det berodde på men hon fick sedan diagnosen vestibulit. Trots detta fick hon vänta ytterligare åtta år på att få en behandling som fungerade.

– Det kändes som ett bottenlöst hål, säger hon.

Vestibulit är en smärtsjukdom som gör att vissa nerver i slidöppningen blir överkänsliga och ger en brännande smärta vid beröring.

– Det känns som allt brinner, speciellt vid sex. Har man svår vestibulit som jag har känns det även så när man har jeans, när man cyklar och till och med när man sitter på en stol, säger Ida Larsson.

Sökte vård i två år

Första gången Ida Larsson kände den smärtan i underlivet var när hon var 15 år och hade sex första gången. När detta sedan blev värre sökte hon vård på ungdomsmottagningen som inte kunde hjälpa henne.

Under två års tid sökte Ida Larsson sedan aktivt hjälp för smärtorna på olika ställen inom sjukhuset.

– I vissa perioder var jag på akuttider upp till tre gånger i veckan. Det var 50-60 olika besök hos läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster, säger hon.

Satte själv diagnosen

Det var först när hon såg ett program som Uppdrag granskning gjort om vestibulit där flera kvinnor öppet berättade om sina problem som hon insåg var det var hon hade drabbats av.

Ida Larsson sökte då läkarvård igen och fick diagnosen vestibulit. Däremot fick hon ingen behandling som hjälpte.

– Det kändes som ett bottenlöst hål när man inte kunde reda upp det. Man försökte med samtalsterapi, avslappningsövningar och stavträning men det fungerade inte och då släppte de mig, säger hon.

Får medicin mot nervsmärtor

Åtta år senare gjorde hon ett nytt försök att få hjälp och kom då till en vårdkontakt som visste vad vestibulit var.

Tillsammans med en särskild vulvamottagning i Göteborg sattes en behandlingsplan upp för henne med bland annat medicin mot nervsmärtor.

Denna behandling har hjälpt och i dag är hon nästan frisk.

– Tabletterna jag tar hjälper mig mot de oprovocerade smärtorna. Jag kan vara öm ibland efter sex men det är hanterbart, säger hon.

Hör mer om Ida Larssons historia i klippet ovan.

Så många lider av vestibulit

  • Det är ingen som vet hur många som faktiskt lider av vestibulit i Sverige. SVT Nyheter har använt sig av 1177 Vårdguidens uppskattning att det drabbar var tionde kvinna mellan 18-25 år.
  • Socialstyrelsen nämner i sin rapport från 2018 en annan studie där antalet vestibulitdrabbade är fler. När kvinnor som deltagit i ett screeningprogram för livmoderhalscancer fick uppge om de lider av långvarig och svår samlagssmärta uppgav 9,3 procent av alla kvinnor att de lider av detta. I åldrarna 20-29 år var det 13 procent som uppgav att de led av svår samlagssmärta. Vestibulit är den vanligaste anledningen till vulva- och samlagssmärta.
  • Sveriges kommuner och landsting räknar med att omkring 50 000 kvinnor lider av vestibulit. Detta enligt en rapport om kvinnors hälsa från 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.