Det svenska flygvapnet har tillsammans med flera andra länders försvarsmakter följt de ryska fartygens resa i Östersjön. Foto: Försvarsmakten

Ingen höjd militär beredskap i Blekinge: ”Gör anpassningar”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av Rysslands agerande i förhållande till Ukraina och Nato har Försvarsmakten höjt sin beredskap på Gotland. På flygflottiljen och Marinbasen i Blekinge är det i nuläget ingen höjd beredskap, men anpassningar har gjorts.

– Det är inte alltid att det syns, säger pressekreterare Jonas Olsson.

Försvarsmakten har höjt sin beredskap på Gotland efter att Rysslands militära styrkor har hotat Ukraina, samt på grund av det uppskruvade tonläget mellan Nato och Ryssland. Bland annat befinner sig bevakningspatruller i flera hamnar samt på Visby flygplats.

Detta är en åtgärd som gjorts även om risken för att Sverige angrips har bedömts som låg.

– Det är viktigt att visa både gotlänningar och andra länder att vi är ett aktivt försvar som anpassar oss efter situationen, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef vid Gotlands regemente P18, till SVT Nyheter Öst.

Ingen höjd beredskap i Blekinge

Enligt Försvarsmaktens pressinformation ska det i nuläget inte handla om höjd beredskap på varken Ronneby flygflottilj eller Marinbasen i Karlskrona.

Men pressekreterare Jonas Olsson menar att man gör olika anpassningar efter läget i omvärlden.

– Eftersom vi finns både till sjöss och i luften i Blekinge är det ju aktivitet där, men det är inte alltid att det syns. Mer än så kan vi inte gå in på, för då ger vi för mycket information om var vi är och vad vi gör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.