Polisen kan inte göra något åt Pelles situation – eftersom pengarna lånats ut frivilligt. Hör polisens kommunikatör Thomas Johansson förklara i klippet. Foto: Henrik Friberg/SVT

Ingen utredning om bedrägeri – trots flera poliskontakter

Uppdaterad
Publicerad

Pelle Johansson och vännerna i hans närhet är övertygade om att han utsatts för ett bedrägeri.

Men polisen kan inte göra något – eftersom pengarna lånats ut frivilligt.

– Då tycker jag att samhället är snedvridet, säger vännen Anita Pettersson, som hjälpt till i kontakten med polisen.

60-årige Pelle Johansson i Holmsjö tog sms-lån och köpte en bil på avbetalning för runt en halv miljon kronor åt en vän – pengar som han inte fått tillbaka. De senaste veckorna har flera personer i hans närhet hjälpt honom vid upprepade kontakter med polisen.

Men trots att man tagit med utskrifter på de transaktioner som gjorts från och till Pelle Johanssons konto, samt namngivit en misstänkt gärningsman, har inget bedrägeriärende upprättats.

Fallet Pelle

Istället har man fått höra att polisen inte kan göra något, eftersom 60-åringen varit ”för snäll” och gått med på att ta lånen frivilligt.

”Brottsrubricering kan tillkomma”

Polisen vill inte kommentera det specifika ärendet närmare, men utesluter inte att ett bedrägeriärende kan komma att bli aktuellt. 

– I alla förundersökningar vi bedriver är det klart att brottsrubriceringar kan läggas till eller ändras om nya brottsmisstankar dyker upp, säger polisens kommunikatör Thomas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Pelle

Mer i ämnet