Varje månad får Pelle Johansson återbetalningskrav på tusentals kronor som han inte kan betala – ta del av han berättelse i klippet ovan. Foto: SVT/Henrik Friberg

Pelle, 60, ville hjälpa en vän – fick halv miljon i skulder

Uppdaterad
Publicerad

Holmsjöprofilen Pelle Johansson litade på sin nyfunne vän – och godkände lån och krediter för hundratusentals kronor.

Nu sitter han fast med ett skuldberg han inte länge kan hantera.

– Jag är ledsen varje kväll, säger Pelle Johansson, som jobbat i byns affär sedan han slutade särskolan 1976.

Den 20 februari fyllde Per-Olof ”Pelle” Johansson 60 år. Samma dag kände han att han inte längre kunde hemlighålla det som vänt upp och ner på hans stilla tillvaro i Holmsjö, ett litet samhälle norr om Karlskrona.

Det var i slutet av sommaren 2019 som Pelle Johansson lärde känna en ny vän. De båda männen började umgås allt mer, och träffades ofta för att festa tillsammans på kvällarna.

Vännen köpte bil – Pelle fick betala

Utåt sett växte en vänskap fram, men det ingen annan i byn kände till var att de båda vännerna snart skulle börja ta flera sms-lån i Pelle Johanssons namn.

Det första lånet, på 260 000 kronor, togs den 6 augusti 2020. De kommande fem månaderna togs lån för över 390 000 kronor. Dessutom köptes en bil för cirka 130 000 kronor.

Någon nyckel till bilen fick aldrig Pelle Johansson – som inte heller har något körkort.

I dag står Pelle Johansson som ägare till en bil – men han saknar körkort och har aldrig fått några nycklar till den. Foto: SVT

Skulder han inte kan betala

Trots att Pelle Johansson aldrig fick någon förklaring på vad pengarna användes till, godkände han ändå nya lån med mobil, kort och bank-ID.

Varför gick du med på att låna ut pengar till en person du bara hade känt några månader?

– Jag litade ju på honom. Men man ska nog inte alltid lita på folk. Det är något jag har fått lära mig nu.

Pelle Johansson berättar även att vännen kunde bli arg om han inte gick med på att ta lån.

– Då kunde jag bli rädd så att jag skakade. ”Okej, då tar jag ett lån till så att han blir tyst”, tänkte jag. Han ville också att jag skulle hålla tyst om lånen, och sa att vi inte skulle umgås ifall jag berättade.

Pelle Johansson har packat upp varor i den lokala livsmedelsbutiken i 45 år. Foto: SVT/Henrik Friberg

Varje månad får Pelle Johansson fakturor och betalningspåminnelser på tusentals kronor som han inte har råd att betala – en skuld som bara växer.

– Det känns fruktansvärt. Jag funderar ofta på vad som ska hända.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.