Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Aspan i Ronneby har flera ukrainska barn och ungdomar fått en fristad under sitt sommarkollo och sluppit tänka på kriget i hemlandet. Foto: Cajsa Sjöbeck/SVT

Insatsen för ukrainska flyktingbarn: Sommarläger i Ronneby skärgård

Publicerad

I Ronneby har ett sommarläger öppnat för barn som flytt från kriget i Ukraina. Organisationen IOGT-NTO Syd och Blekinge Läns Nykterhetsförbund ligger bakom satsningen och hoppas att lägret ska skänka glädje och avkoppling till barnen som kommer dit.

Sommarlägret på Aspans kurs- och lägergård startade i början av veckan. Där har närmare ett 40-tal ukrainska barn bott och gjort olika aktiviteter under dagarna. När SVT Nyheter besökte lägrets första dag hade 11-åriga Mariia Tkach redan börjat stortrivas.

– Ledarna blir som ens familj. Det känns bra att kunna koppla av här och lära känna nya kompisar från mitt hemland, säger Mariia Tkach.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Marja Logvinenko, 12, känner några på lägret sedan tidigare och är tacksam över att få leka och glömma allt om kriget för en stund.

– Folk är väldigt snälla här, säger Marja Logvinenko.

”Slippa tänka på hemskheterna”

Efter en och en halv månads intensivt arbete är lägret igång och Per Bengtsson, ordförande i IOGT-NTO Syd, berättar att det känns helt underbart.

– Inte ett öga är torrt. Det känns bra att kunna hjälpa till och ge barnen möjlighet att få slippa tänka på hemskheterna i sitt hemland och istället vara i en lugn miljö härute vid havet, säger Per Bengtsson.

Hör mer om sommarlägret i Ronneby i klippet ovan.

IOGT NTO

IOGT-NTO är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation och folkrörelse. Organisationen har 22 000 medlemmar, fördelade på 400 lokalföreningar över hela landet. Verksamheterna och deras påverkansarbete utmanar den rådande alkoholnormen bland vuxna och inspirerar till en hälsosam och drogfri livsstil.

Källa: IOGT NTO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet