Foto: Suzanne Wenersson/Linslusfoto

Misstanke: Ronnebybränderna kan vara anlagda

Uppdaterad
Publicerad

Insatsledare Kent Hoff vid Räddningstjänsten östra Blekinge fick hantera fem larm och gräs- och skogsbränder under helgens pass. Nu misstänker han att någon medvetet satt eld i den torra marken.

Det blev en hektisk söndag för räddningstjänsten som under söndagen larmades till totalt fem bränder i Ronnebytrakten. Och att bränderna startat på ett geografiskt begränsat område och tätt efter varandra fick insatsledaren Kent Hoff att redan under gårdagen kontakta polisen.

– Vi kunde inte se några naturliga brandorsaker på plats och då är det klart att man börjar fundera. Det fanns däremot en del gemensamma tecken och märkliga omständigheter kring bränderna som jag gjorde polisen uppmärksam på. Men det vill jag inte precisera i media, säger Kent Hoff.

Ronneby

”Känns som anlagda bränder”

Kent Hoff menar att de flesta respekterat och förstått eldningsförbudet och att det varit torrt i marken en längre tid – utan att det brunnit i samma omfattning.

– Så plötsligt startar det flera bränder inom ett och samma området. Det var till och med cykelavstånd mellan några av bränderna. Då är det klart att det känns som anlagda bränder.

Polisen söker vittnen

Under måndagsförmiddagen kom larm om ytterligare två bränder i Ronneby, dels i Brunnsparken och dels vid gölen i Kallinge.

Jessica Mårtensson är inre befäl vid polisen och bekräftar att två anmälningar upprättats efter helgens bränder i Ronneby.

– Vi är oroade och söker vittnen som kan ha sett eller uppfattat något från de aktuella platserna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet