Pengarna ska användas för att främja integration i samhället. Istället gick de till Socialförvaltningens lokalhyra för delar av den här byggnaden. Foto: SVT

Flyktingpengar gick till lokalhyra

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har socialförvaltningen i Karlskrona använt statliga integrationspengar till kontorslokaler på Trossö. Flera miljoner kronor har använts för att täcka hyrorna.

Det är delar av den statliga så kallade schablonersättningen som socialnämnden nyttjat för att klara hyreskostnaderna för förvaltningens lokaler på Trossö.  

För att fullt ut täcka årshyran på nästan fyra miljoner kronor har socialförvaltningen under flera år använt integrationspengar till hyra – trots att ersättningen är öronmärkt till tolkar, utbildning, praktisk hjälp med boende, ekonomiskt bistånd och samhällsorientering.  

SVT granskar socialen

– Pengarna har inte använts rätt. Det här beslutades före min tid som chef, men min bild är att man valt den här lösningen för att få ihop ekonomin. Och så får det naturligtvis inte gå till, säger tf socialchef Claes Wiridén. 

”Orimligt och felaktigt”

Det hela avslöjades när hyresposten nyligen flyttades över från socialförvaltningen till arbetsmarknadsförvaltningen.   

– Det är ett arv vi har fått ta över. Jag tycker att det är både orimligt och felaktigt att använda den här ersättningen till lokalhyra, säger förvaltningschef Maria Persson.  

Hon vill i stället använda pengarna till just integrationsfrämjande insatser: i det här fallet genom att anställa tre-fyra arbetsmarknadssekreterare med fokus på att snabbt få nyanlända i jobb.  

– Jag ser ingen koppling mellan kommunens integrationsarbete och de här hyrespengarna, säger Maria Persson.  

Se hela inslaget om integrationspengarna här.

Politikerna i arbetsmarknadsnämnden har informerats om hyresposten och Vänsterpartiet har redan protesterat.

– Det är som om stadsbiblioteket skulle köpa in gatsten i stället för litteratur. Självklart ska pengarna användas till det som de är avsedda för, säger gruppledare Åsa Gyberg-Karlsson (V).  

Ingen vill betala

Frågan är nu vilken kommunal förvaltning som fortsättningsvis ska bidra med hyresbidraget på närmare 1,6 miljoner kronor årligen.

Arbetsmarknadsförvaltningen vill inte subventionera socialens kontorslokaler.

Och socialförvaltningen saknar, enligt Claes Wiridén, utrymme i nuvarande budget.

Kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) menar att det är upp till de båda förvaltningarna att själva lösa problemet.

– Det ligger inte på mitt bord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar socialen

Mer i ämnet