Karl-Johan Arto nekades av kommunen att hämta ut handlingar kring Torgbackens förskola. Foto: SVT

JO-kritik efter vägran att lämna ut handlingar

Uppdaterad
Publicerad

Den anställde ville ta del av handlingar om inomhusmiljön på Torgbackens förskola i Karlskrona.

Nu riktar Justitieombudsmannen kritik mot att kommunen sa nej och dessutom försökte ta reda på varför handlingarna begärdes ut.

Förskolepedagogen Karl-Johan Arto ville ta del av de handlingar som fanns kring inomhusmiljön i den gamla byggnaden.

Men kommunen vägrade och struntade i att svara på hans begäran. Istället kontaktade en tjänsteman på kommunens fastighetsavdelning Karl-Johan Artos chef några dagar senare och ställde frågor om varför han var så intresserad av handlingarna.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Fukt och mögel

SVT Nyheter Blekinge kunde i slutet av 2016 avslöja att undersökningar av källaren i fastigheten visat på omfattande fuktproblem och mögelpåväxt.

Men det hade varken anställda eller föräldrar på förskolan fått veta trots att flera av dem mått dåligt av att vistas i lokalerna under lång tid.

Och trots att en sådan handling ska lämnas ut direkt eller senast efter några dagar vägrade kommunen att ens lämna något besked till Karl-Johan Arto. Anledningen var att tjänstemännen fått för sig att rapporten var att klassa som internt arbetsmaterial och inte som en allmän handling.

Kritik på flera punkter

JO riktar nu kritik mot kommunens hantering på en rad punkter. Dels för att handlingen inte lämnades ut skyndsamt, dels för att en enskild tjänstemän brutit mot anonymitetsskyddet då Karl-Johan Artos chef kontaktades men också för att tjänstemannen försökte ta reda på varför han ville ta del av handlingarna.

Med anledning av de brister som JO konstaterat inom kommunens drift- och serviceförvaltning lovar nu den ansvariga nämnden i ett yttrande att chefer och handläggare inom förvaltningen ska utbildas om lagar och interna regelverk på området.

”Jag ser positivt på detta och utgår från att utbildningen särskilt kommer att behandla de krav som ställs på en myndighet vid framställningar om att få ta del av allmänna handlingar”, skriver JO.

Nästan två månaders väntan

Karl- Johan Arto är inte överraskad över att kommunens hantering nu kritiseras.

– Jag vet att någon journalist och åtminstone två föräldrar fick ut handlingarna som jag bett om, men jag vet fortfarande inte varför jag nekades.

Han bad att få del av handlingarna den 23 november i fjol.

Om kommunens rutiner fungerat skulle han som allra senast haft den några dagar senare.

Handlingarna skickades till honom den 19 januari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet