Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisens övervakningskameror har tagits ner – tillståndet tog slut. Foto: Jerker Hagman/SVT

Kamerorna gav ett tryggare Ronneby – har tagits ner

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera grova brottsfall på kort tid satte polisen upp övervakningskameror i Ronneby centrum och konstaterade att det gav en tryggare stadskärna. Men nu har kamerorna tagits ner igen.

Polisen får inte längre kameraövervaka centrum eftersom fortsatt tillstånd saknas – från polisen.

De senaste månaderna har två övervakningskameror varit uppsatta vid resecentrum och i korsningen mellan Karlskronagatan och Nygatan i stadskärnan. Åtgärden gjordes efter en tid när flera brott begicks i Ronneby, däribland flera rån, och kamerorna har filmat dygnet runt i syfte att öka tryggheten.

– Kamerorna har haft en dämpande effekt sedan vi fick upp dem, till viss del ger de trygghet och hjälper oss i brottsutredningar, säger Richard Hagvärn, som är tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Hör i klippet vad Ronnebyborna tänker om att kamerorna är nedtagna

”På plats i slutet av året eller början av nästa”

Att övervakningskamerorna tagits ner beror på det tillfälliga tillståndet på 90 dagar som har löpt ut och en ny ansökan måste skickas till polisens kamerasektion. Processen pågår nu för nya kameror.

– Helst vill vi få permanenta kameror som kan kompletteras med några tillfälliga kameror också. Förhoppningen är att de ska vara på plats i slutet av året eller början av nästa, säger Richard Hagvärn.

Hur kommer det att gå i höst utan övervakningskameror i centrala Ronneby?

– Jag tror det kommer gå bra. Vi har polisiär personal på plats och har ökat vår synlighet. Kamerorna är ett komplement till den ordinarie verksamheten, säger Richard Hagvärn.

Fler kameror även i Karlskrona

Samtidigt är kameraövervakningen på väg att utökas även i Karlskrona. Då gäller det områden där polisen märker en högre frekvens av brott och otrygghet.

– Det handlar om Kronotorp, Kungsmarken och centrum och vi vill ha kameror på plats så snabbt som möjligt, säger Richard Hagvärn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer