Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagaren: Mannen dödade inte Yara

Uppdaterad
Publicerad

Det blev tumultartat när hovrättsförhandlingarna inleddes. Den morddömda kvinnan bröt ihop och kastade sig mot sin man.

När förhandlingarna i hovrättens säkerhetssal i Malmö inleddes rusade plötsligt den morddömda kvinnan fram och tog tag i sin man. Hon grät och skrek.

Snabbt kastade sig fem vakter över henne för att få situationen under kontroll, och efter en stund lugnade situationen ner sig. När rättens ordförande upprepar att hon av tingsrätten dömts till livstids fängelse för mordet av Yara Alnajjar börjar hon gråta högt igen.

– Min huvudman har suttit inlåst i snart ett år. Hon mår mycket dåligt och älskar sin man. Hon ville bara uttrycka sin kärlek till honom. Det fanns inget aggressivt eller hotfullt i det som hände, säger Eric Widner, kvinnans försvarare.

Den morddömda kvinnan och hennes man sitter tre meter ifrån varandra i rättssalen.

Ändrad gärningsbeskrivning för mannen

Under sin sakframställan yrkar chefsåklagare Pernilla Åström att mannen bör dömas för mord utifrån sin garantställning. Hon säger att mannen inte var delaktig i det faktiska dödandet av Yara, men genom att inte ha ingripit bör han dömas till mord.

– Att åklagaren följer tingsrättens linje och menar att min huvudman inte deltagit i ett aktivt dödande av flickan betyder nog en hel del för den fortsatta relationen till sina släktingar, Yaras föräldrar, säger Christer Holmqvist, mannens försvarare.

Mannen dömdes i tingsrätten till grov misshandel samt vållande till annans död, till sex års fängelse. Det straffet vill åklagaren skärps.

Både mannen och kvinnan vill frias.

Yara dödades med besinningslöst våld

Åklagaren har under förmiddagen gått igenom Yaras sista dagar i livet, samt hur hon hittades och vad hon utsatts för. Yara utsattes för massivt våld, och blod och hårtussar från henne återfanns på många olika ställen i lägenheten.

På eftermiddagen fortsatte åklagarens framställan, då bilder på den brödkavel som användes för att slå ihjäl Yara visades, samt bilder på den morddömda kvinnans skavsår på händerna efter slagen.

När åklagaren går igenom skadorna på Yaras kropp är det ingen av de åtalade som vill lyssna. Tolken uppmanas därför att ta en paus, av rättens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet