Johanna Magnusson Tomasdotter är enhetschef på Karlshamns kommun och hon ser positivt på att staden är populär bland flyktingar. Inte minst då kommunen har som mål att bli 50 000 invånare. Foto: Towe Olsson/SVT

Populärt bland flyktingar att flytta till Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamn är en av kommunerna i Sverige som ligger i topp på listan över platserna dit flest flyktingar procentuellt sett har flyttat sedan flyktingkrisen 2015.

Blekingekommunen hamnar på plats fyra av 290 kommuner.

Under 2015-års flyktingvåg kommunplacerades 290 flyktingar i Karlshamn. Därefter har många flyktingar valt att flytta till staden och siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att det i december 2019 bodde 454 personer i Karlshamn, av de som kom till Sverige 2015.

Det är en ökning med 57 procent, vilket innebär att Karlshamn procentuellt sett är den fjärde mest populära kommunen i landet som flyktingar har flyttat till, efter att de blev kommunplacerade på annan ort för fem år sedan.

Fem år efter flyktingkrisen

Vision om 50 000 invånare

– Det är väldigt positivt att vi har nyanlända som vill flytta till vår kommun, inte minst då vi har en vision att bli 50 000 invånare, säger Johanna Magnusson Tomasdotter, enhetschef på introduktionsenheten på Karlshamns kommun.

Varför är Karlshamn populärt?

– Jag kan bara spekulera, men hoppas och tror att det beror på att vi har ett gott introduktionsarbete, säger Johanna Magnusson Tomasdotter.

Bostadsbrist och ökat tryck på skolan

Inflyttningen har också inneburit stora utmaningar för Karlshamns kommun.

– Trycket har ökat på förskolor och skolor och servicen runtomkring. Vi har även brist på bostäder, men det beror inte bara på att vi har haft en inflyttning av människor från andra länder, utan vi har många ensamhushåll i Karlshamn, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S).

Se mer i klippet ovan.

Kommunerna som ligger i topp

Nedan listas kommunerna som har ökat procentuellt mest gällande inflyttade flyktingar, av de som kom till Sverige 2015.

1. Hallsberg, Örebro, 89 procent.

2. Nora, Örebro, 73 procent.

3. Kungsör, Västmanland, 64 procent.

4. Karlshamn, Blekinge, 57 procent.

5. Bjuv, Skåne, 56 procent.

Källa: SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet