Laila Alhamad har bott i Karlshamn i fem år. Det bästa är människorna, närheten till havet och klimatet, tycker hon. Foto: Towe Olsson/SVT

Hon flydde från Syrien – hittade hem i Karlshamn

Publicerad

När Laila Alhamads lillebror fick ett gevär upptryckt i ansiktet i krigets Syrien fick hennes föräldrar nog och såg till att barnen flydde. Valet föll på Sverige. Sedan 2015 bor Laila Alhamad, 28 år, i Karlshamn.

– Karlshamn är mitt hem. Det är första platsen där jag känner mig hemma igen, säger hon.

Laila Alhamad och hennes lillebror placerades först i Värmland efter flykten från Syrien. I Värmland fick hon praktik på en skola, hon och brodern började bygga upp en ny vardag efter att allt hade raserat i Syrien.

Sommaren 2015 flydde Laila Alhamads pappa till Sverige och placerades på Guö värdshus utanför Karlshamn. Syskonen Alhamad följde snart efter.

Fem år efter flyktingkrisen

Bodde på Guö värdshus

Laila Alhamad, som då kunde prata fem olika språk, engagerade sig mycket på Guö; hon tolkade åt de andra flyktingarna, hjälpte till med klädinsamlingar och anordnade en manifestation mot våldet i Syrien på torget i Karlshamn. Samtidigt började Karlshamn kännas som ett hem.

– Jag känner mig bekväm här, med människorna och naturen, säger hon.

Studerar på universitetet i Malmö

Sedan förra hösten studerar Laila Alhamad medie- och kommunikationsvetenskap på Malmö universitet. Hon bor i Asarum, strax utanför Karlshamn med sin lillebror, pappa och mamma som också kom till Sverige för några år sedan. Familjen har tillfälligt uppehållstillstånd och hoppas att det blir permanent – för de vill bo kvar i Karlshamn.

– Karlshamn är mitt hem, säger Laila Alhamad.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet