Tre projekt har tillsammans dragit iväg med över 200 miljoner kronor extra. Foto: Jerker Hagman/SVT

Karlshamns jättesatsningar – över 200 miljoner kronor dyrare

Publicerad

Östra Piren, Karlshamns Hamn och Stillerydssatsningen har tillsammans dragit iväg med över 200 miljoner kronor extra. Det är tre projekt där notan skjutit i höjden när Karlshamns kommun planerat för att bygga nytt.

I över tio år har planerna på etapp fem på Östra Piren pågått. Under förra året påbörjades bygget, som ska inrymma arbetsplatser, restaurang och biograf.

Pengarna räcker inte

Under förra året stod det också klart att de planerade byggkostnaderna på 300 miljoner kronor inte kommer att räcka. Den höjdes då med 130 miljoner kronor.

Men även den högre byggkostnaden på 430 miljoner kronor kan vara otillräcklig. Det flaggade Magnus Persson, som är nytillträdd vd för kommunala Karlshamnsfastigheter AB (KAFAB), för tidigare i april.

Bygger ut färjehamnen

Det kommunala bolaget Karlshamns Hamn AB bygger ut färjehamnen. Projektet ska vara klart den 1 juli.

Bygget visar sig nu bli dyrare än beräknat. Kommunstyrelsen i Karlshamn beslutade därför i mitten av april att gå i borgen för ytterligare lån på 40 miljoner kronor till projektet.

Logistikcenter går back

Kommunrevisorerna riktade i januari kritik mot Stillerydssatsningen, som inleddes 2004. Kommunens vision var att Stilleryd skulle bli ett logistikcenter med 500 arbetstillfällen och satsade 78 miljoner kronor.

Kommunen har sålt tomter för 47 miljoner kronor i området. Det innebär att satsningen hittills gått back med 31 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.