Trygghetsapp ska ge Karlshamns invånare mer inflytande

Publicerad

En ny trygghetsapp ska göra Karlshamn säkrare. Med hjälp av den ska invånarna kunna peka ut platser i kommunen som känns trygga eller otrygga.

Trygghetsappen är en del av en ökad satsning på medborgardialog i kommunen. Den fungerar som en webbenkät där invånare kan fylla i om de känner sig otrygga eller trygg samt var i kommunen de känner det.

– Vi är väldigt nyfikna på vad det är som göra att människor känner sig trygga eller otrygga på vissa platser. Och det är ju denna upplevda otrygghet som är svår för oss att arbeta med, säger Jenny Andersson.

Mer information

Kommunen hoppas att det ska ge dem mer information och att de kan jobba förebyggande i de områden där människor känner sig mer otrygga. Exempelvis genom att sätta upp mer belysning på platser som saknar det.

Enligt de senaste trygghetsmätningarna har den generella otryggheten minskat något i Karlshamn och färre utsätts för brott i kommunen. Men Jenny Andersson menar att de trots en positiv trend ändå vill engagera medborgarna.

– Jag vill ändå göra medborgarna delaktiga i detta arbetet för deras röster är viktiga, och inte bara göra det när man upptäcker en negativ trend, säger hon.

I klippet ovan kan du se hur appen ser ut och vad några invånare tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.