Så ska centrala Ronneby bli tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Fler vuxna i centrala Ronneby under kvällstid och mer bevakning.

Så ska Ronneby göra stadskärnan tryggare – då polisens årliga mätning visar att känslan av otrygghet ökar.

Centrala Ronneby har blivit mer otryggt upplever kommunens invånare, enligt polisens årliga trygghetsmätning. Nu satsar kommunen på flera åtgärder som ska motverka detta, bland annat ökad ersättning för nattvandrande föreningar och mer pengar till fritidsledare och fältgrupp.

– Det kan vara stora och små åtgärder som behövs. Allt ifrån att se över gatubelysningen till att sätta upp övervakningskameror som vi gjorde vid resecentrum. Men det är också viktigt att vi tillsammans ser till att det rör sig vuxna ute i Ronneby, det är kanske det effektivaste sättet att öka tryggheten, säger kommunpolis Marcus Henningsson.

”Rapporter om bråk”

Enligt de Ronnebybor som svarat på undersökningen utsätts de inte för brott i någon större utsträckning men trots det är den upplevda känslan att otryggheten ökar.

– Det är framför allt rapporter om bråk eller slagsmål som påverkar trygghetskänslan främst kvällstid negativt, säger kommunens trygghetssamordnare Bibbi Rönnlund.

61 procent av de 1500 slumpvist utvalda Ronnebyborna svarade på enkäten under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.