Solen och hamnen kan leda till 3.000 nya jobb. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Karlskrona hoppas på jättefabrik

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona ger sig in i kampen om Northvolts batterifabrik med 3.000 jobb.
Hamnar satsningen i Karlskrona får det effekter för hela regionen.

I början av förra veckan lanserade sig Karlskrona för företagsledningen. Och det lösa koncept som presenterades gick hem. Karlskrona är en av de 20 kommuner i landet som nu håller andan och hoppas på positivt besked.

I potten ligger bland annat  2.000-3 000 nya jobb. Batterifabriken ska producera litiumbatterier till elbilar.

– Det skulle givetvis betyda oerhört mycket för oss om batterifabriken hamnar här, säger näringslivschef Pia Holgersson. Men det skulle också innebära mycket för hela länet och regionen.

Ringar på vattnet

Ännu fler jobb för underleverantörer, ökade krav på bostäder och utbyggd servicesektor är några av de effekter som fabriksetableringen skulle föra med sig.

– Vi kommer att behöva hjälp av våra grannkommuner för att klara det här. Som anställd på fabriken behöver man ju inte bo i Karlskrona även om en hel del bostäder är på gång här, säger Pia Holgersson.

Hon tror inte att någon annan Blekingekommun är med i kampen om etableringen.

– Däremot håller vi samtliga kommuner i länet informerade om läget eftersom det kommer att få effekter för hela länet om fabriken hamnar hos oss, säger Pia Holgersson.

Solen och hamnen

Exakt hur Karlskrona presenterat sig vill hon inte gå in på, men säger att det var kommunen som agerade proaktivt och själv kontaktade företaget.

– Northvolt har efterfrågan närheten till hamn, god infrastruktur och mycket sol. Så vi känner att vi har goda möjligheter, säger Pia Holgersson.

Redan inom några veckor väntas beskedet från Northvolt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.