Foto: TT

Karlskrona larmar om ensamkommande igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu larmar socialen om de ensamkommande flyktingbarnen igen. 140 barn och ungdomar saknar i dag handläggare, vilket innebär att de blir utan uppföljning.

Det var i oktober som socialnämnden i Karlskrona kommun anmälde sig själv enligt lex Sarah, eftersom man inte hann med att utreda barnavårdsärenden i kommunen. Men sedan anmälan har läget förvärrats ytterligare. Och nu tänker kommunen anmäla sig själv igen.

I en rapport från socialförvaltningen framgår att det har saknats handläggare som kan följa upp barnen och ungdomarna, något 140 i dag saknar.

– De kan till exempel behöva få sjukvårdsbehov utredda, säger Ingrid Hermansson (C), ordförande i socialnämnden.

Trots rådande situation beslutade socialnämnden nyligen att skriva avtal med Migrationsverket om att erbjuda 224 platser för asylsökande ensamkommande flyktingbarn och att dessutom ta hand om hundratalet ensamkommande som redan har fått uppehållstillstånd.

– De här barnen och ungdomarna kommer oavsett om vi skriver avtal eller inte. Fördelen med att skriva avtal är att vi för ekonomiskt stöd och kan planera bättre. Annars måste man söka i efterhand och tvingas betala upp emot 3.000 kronor per barn och dag för privata placeringar, säger Ingrid Hermansson .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.