Foto: Erik Alfredsson/SVT

Här bor studenter i tält

Uppdaterad
Publicerad

Flera tält står uppradade utanför Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona där några av studenterna har tillbringat ännu en natt utomhus. Det råder akut brist på studentbostäder och i dag rödlistas Karlskrona i Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport.

Enligt Sveriges förenade studentkårers (SFS) är bristen på bostäder dubbelt så stor som 2012 och i en rapport som släpptes i dag rödlistas tolv studentstäder. Och det är inte bara de stora studentstäderna Stockholm, Lund och Uppsala som rödlistas, utan även mindre städer som Växjö och Karlskrona. I dessa städer kan nya studenter inte räkna med att få en bostad inom ett halvår.

Blekinge tekniska högskola tar emot 1.300 fler studenter inför årets hösttermin och båten Hansa som ska inrymma studentbostäder har ännu inte hunnit bli klar.

”Campa på campus”

Nu tvingas sex studenter sova i tält utanför skolan. ”Vår mejlkorg går varm med mejl från studenter som i panik söker bostad. Det är svårt, dock finns det en möjlighet att ändå börja skolan och ha någonstans att sova. Nämligen att campa på campus”, skriver Blekinge Studentkår på sin hemsida.

– Situationen är extrem och kommunen borde bygga fler billiga hyresrätter, säger BTH:s kårordförande Samuel Sörensson.

Vilken hjälp kan studentkåren erbjuda?

– Vi har dusch, spis och toaletter i kårhuset. Men tvingas fler studenter tälta blir situationen snart ohållbar.

Fler har velat flytta

På kommunen säger man sig vara tagna på sängen.

– Vi kan bara beklaga att vi inte har byggt tillräckligt med bostäder och inte lyckats hitta akuta lösningar åt alla. Vi har inte varit tillräckligt förberedda, fler har velat flytta hit och vi har sett ökade flyktingströmmar, vilket försvårar situationen, säger Magnus Larsson (C), kommunalråd och ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Vilka lösningar har ni?

– Kommunen har en samordnare som försöker fixa fram bra boendeplatser och sedan har vi flera byggprojekt på gång. Men det är klart att det tar några år innan de kommer att bli klara.

Fakta: Studentbostadskrisen

Sveriges 33 studentstäder indelade efter hur lång tid det tar att få en trygg studentbostad. Med trygg menas att kontraktet ska vara i första hand och omfatta hela studieperioden, ligga högst 30 minuter från skolan med kollektivtrafik och kosta högst en tredjedel av studiemedlet.

Grönt ljus (tryggt boende inom en månad): Karlshamn, Skellefteå. Trollhättan, Piteå, Örnsköldsvik.

Gult ljust (tryggt boende under höstterminen): Gävle, Linköping, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Falun, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Kristianstad, Norrköping, Sundsvall, Visby, Västerås, Östersund.

Rött ljus (inget tryggt boende under höstterminen): Göteborg, Karlskrona, Luleå, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö, Karlstad, Skövde, Örebro.

Källa: SFS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.