Tina Lindén, socialförvaltningen, Sara Almqvist, apotekschef på Blekingesjukhuset och Ulrika Bodin, Kvinnojouren Karlskrona. Foto: Privat

Karlskrona satsar på kodord för våldsdrabbade kvinnor

Publicerad

Nu satsar ytterligare en kommun i Blekinge på ett kodord för våldsutsatta kvinnor.

– I tider av oro och ekonomisk stress så vet vi av erfarenhet att våldet i samhället ökar, säger Ulrika Bodin, verksamhetsutvecklare på Kvinnojouren Karlskrona.

Genom att uppge kodordet ”mask 19” på ett apotek kan våldsdrabbade kvinnor i Karlskrona få hjälp av personalen att komma i kontakt med kvinnojouren eller socialförvalningen. 

– Det här är ett av flera sätt att visa att vi finns till för kvinnor som utsätts för våld. Det känns väldigt positivt att ”mask 19” får förankring även i Karlskrona, säger Margaretha Jansson, avdelningschef för socialförvaltning, i ett pressmeddelande.

Ökad risk för våld i coronatider

Socialtjänsten i Karlshamn, i samarbete med flera apotek, var först ut i länet med att använda kodordet. Anledningen var att man såg att det fanns en risk att våld i nära relationer ökar under coronapandemin. 

Nu har det internationella initiativet alltså spridit sig till Karlskrona, där Kvinnojouren Karlskron, kommunen och Apotek Hjärtat samverkar.

– I tider av oro och ekonomisk stress så vet vi av erfarenhet att våldet i samhället ökar. När mer tid spenderas i hemmet tillsammans med förövaren blir det svårare för våldsutsatta att söka hjälp, säger Ulrika Bodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.