Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialchefen i Karlskrona, Cecilia Grefve Lang, berättar om desinformationskampanjen om att svenska myndigheter kidnappar barn. Foto: SVT

Blekingekommuner utsatta för hotkampanj om kidnappade barn

Publicerad

Karlskrona och Sölvesborg tillhör kommunerna som utsatts för hotkampanjen om att myndigheter kidnappar barn. Ansvariga berättar om hur personalen påverkas och vad som krävs framåt.

SVT Nyheter har frågat Blekinges kommuner om de utsatts för desinformationskampanjen om att svenska myndigheter kidnappar barn.

– Ansvariga socialsekreterare filmas och läggs ut på sociala medier. Det är oerhört viktigt att vi som arbetsgivare tryggar arbetsmiljön i sådana situationer, säger Karlskronas socialchef Cecilia Grefve Lang.

Även Sölvesborg drabbad

Även Sölvesborg tillhör kommunerna som drabbas och som får samtal från personer som hävdar att socialtjänsten kidnappar barn.

– Jag kan inte uppge om det är dagligen men det är ofta, säger Gabriella Du Rietz, som är avdelningschef på individ- och familjeomsorgen.

Hon säger att socialtjänsten i Sölvesborg inte låter sig påverkas av hotkampanjen.

– Vårt arbete fortgår som vanligt utan att det får påverka vårt arbete som utgår från lagstiftningen, säger Gabriella Du Rietz.

Karlshamn, Olofström och Ronneby har inte utsatts för kampanjen med falsk information om att svensk socialtjänst kidnappar barn.

I klippet berättar Karlskronas socialchef Cecilia Grefve Lang mer om hotkampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.