Kitty Ehn från Karlskrona toppar Vändpunkts lista i EU-valet. Foto: Jerker Hagman/SVT

26-åriga Kitty Ehn toppar Vändpunkts lista till EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

26-åriga Kitty Ehn toppar det nybildade partiet Vändpunkts EU-lista. Trots att mätningar visar att partiet inte ser ut att få en plats i EU-parlamentet är hon hoppfull om sina chanser.

– Vi har lyckats fylla ett hålrum i politiken, säger hon.

Klimat och miljö är väljarnas viktigaste fråga inför EU-valet, visar en Novus-undersökning. Nystartade Vändpunkt satsar på klimatfrågan och siktar, med Kitty Ehn från Karlskrona som förstanamn, på att ta sig in i EU-parlamentet.

– Vi behöver en ny politik, där vi på allvar åtgärdar klimatkrisen. Men också minskar klyftorna mellan stad och land och rik och fattig. Det handlar inte om att hjälpa bankerna eller storföretagen utan vi vill ha en politik med människan och miljön i fokus. Vi ska lämna den här planeten i ett bättre skick än vad vi fick den till kommande generationer, säger Kitty Ehn från Karlskrona som toppar listan i EU-valet för nystartade Partiet Vändpunkt.

EU-valet 2019

Har ingen plats

Det var i vintras som avhoppade miljöpartister startade Partiet Vändpunkt (PV). Enligt en Novus-mätning i mars får partiet ingen plats i EU-parlamentet. Men Kitty Ehn är ändå hoppfull.

– Vi ser att det har funnits ett glapp i det politiska systemet, ett hålrum som vi äntligen har lyckats fylla.

Internationell fråga

Kitty Ehn framhåller att klimatförändringarna är en fråga som måste lösas internationellt.

– Det är på EU-nivå vi behöver göra de stora ramverksförändringarna i en gemensam politik för att ha en chans att kunna påverka globalt.

Vad gjorde du innan du engagerade dig politiskt?

– I grunden är jag nationalekonom och klimathumanist. De senaste 15 åren har jag jobbat i den globala och lokala miljö- och klimatrörelsen. Jag började här i Karlskrona när jag var 16 år med att starta en miljö- och klimatorganisation, Green Teens. Sedan har det engagemanget vuxit. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet