Peter Lundgrens (SD) och Malin Björks (V) partier väntas gå framåt, medan Alice Bah Kuhnkes (MP) väntas tappa. Arkivbild. Foto: Janerik henriksson / Anders Wiklund / Owe Nilsson / TT

Väljarbarometern: De blir EU-valets vinnare och förlorare

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet går starkt framåt jämfört med förra valet till Europaparlamentet. Det visar en opinionsundersökning från Novus. Om siffrorna står sig blir Sverigedemokraterna näst största parti.

Det har gått fem år sen det senaste valet till Europaparlamentet, och det har hänt en hel del i opinionen sedan dess. Så här ser stödet ut enligt en Novus-undersökning beställd av SVT och Sveriges Radio. Väljarbarometern är gjord i mars, och frågan var vad man tänker rösta på i EU-valet den 26 maj. Andelen osäkra väljare var 19 procent. Siffrorna jämförs med valresultatet 2014.

  • M: 13,7 % (0,0 %)
  • L: 5,0 % (- 4,9 %)
  • C: 9,2 % (2,9 %)
  • KD: 8,9 % (3,0 %)
  • S: 25,5 % (1,3 %)
  • V: 10,6 % (4,3 %)
  • MP: 9,2 % (- 6,2 %)
  • SD: 14,3 % (4,6 %)
  • FI: 1,2 % (- 4,3 %)
  • PP (Piratpartiet): 1,3 % (- 0,9 %)
  • Annat parti: 1,2 % (0,5 %)
EU-valet 2019

Mest ökar Sverigedemokraterna som ökar med 4,6 procentenheter till 14,3 procent. Om det resultatet står sig blir man näst största parti.

– Det är väl i och för sig inget som förvånar, det är ju trots allt fem år sedan det förra valet och det har ju hänt mycket sedan dess. Vi gjorde ett mycket bra riksdagsval 2014 då vi fick nästan 13 procent, sedan har det fortsatt stiga. Frågan är ju om det är där det landar eller om det kanske blir ytterligare uppgång, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

Tror du att ett högt valdeltagande skulle gynna er?

– Jag tror det. Vi har historiskt sett haft svårt att locka en del av våra väljare att gå och rösta. Kan vi börja göra det så tror jag att vi kommer att göra ett fantastiskt val, betydligt bättre än vad den här undersökningen visar.

“Vi ser en polarisering”

Vänsterpartiets stöd ökar nästan lika mycket, med 4,3 procentenheter jämfört med valresultatet 2014. I Novus undersökning får man 10,6 procent.

– Vi ser ju en polarisering inte bara i svensk politik utan också i europeisk politik där ytterkantspartierna har framgångar. Kanske har de partierna en större tydlighet än partierna på det politiska mittfältet. Det är en förklaring, sedan får man komma ihåg att de vänder sig till helt olika grupper, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Centerpartiet och Kristdemokraterna går också framåt, med cirka 3 procentenheter vardera, och landar på 9,2 respektive 8,9 procent.

Miljöpartiet är det parti som tappar mest i undersökningen. I valet 2014 fick man rekordresultatet 15,4 procent. Nu backar man med 6,2 procentenheter men landar ändå på 9,2 procent, ungefär samma som Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Det är mycket som har hänt på de här fem åren, och det jag tycker är mest anmärkningsvärt är att det finns ganska stora skillnader mot de reguljära opinionsmätningarna. Till exempel Moderaterna och Sverigedemokraterna ligger under sin nivå och andra partier ligger över sina vanliga nivåer, det gäller framförallt Miljöpartiet, säger Tommy Möller.

L: “Vi har ju betydligt högre ambitioner”

Europavänliga Liberalerna tappar 4,9 procentenheter och får 5 procent, det är en halvering av stödet.

Och Feministiskt Initiativ tappar 4,3 procentenheter till 1,2 procent, ett resultat som innebär att man får lämna Europaparlamentet.

– Vi har ju betydligt högre ambitioner än så. Vi är Sveriges mest EU-vänliga parti och nu drar vi igång en valkampanj, då räknar vi med att stödet ska öka betydligt, säger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm.

Det är lite motigt för Liberalerna nu, vilken betydelse har valresultatet i ett sådant läge?

– Europaparlamentsvalet har stor betydelse för oss, för där är vi verkligen eniga, där står vi upp som en kvinna och jobbar för ett ökat liberalt inflytande i EU.

Stillsamt bland de stora partierna

För de historiskt sett stora partierna så händer det betydligt mindre. Socialdemokraterna ser ut att öka marginellt till 25,5 procent. Moderaterna har närmast oförändrat stöd och ligger kvar på 13,7 procent. Det är samma resultat som vid valet 2014, då ansågs den siffran vara katastrofalt dålig.

– Vårt mål är att öka i årets val, och det är det vi kommer jobba för framåt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Om siffrorna står sig till valet så skulle Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna få varsitt mandat mer, medan Miljöpartiet skulle tappa två av sina fyra mandat och Liberalerna tappa ett mandat.

Undersökningen i siffror

SVT SR Novus Väljarbarometer inför EU-parlamentsvalet – förändring jämfört med valresultatet 2014

                  EU VB mars 2019 2014 Diff

Moderaterna: 13,7 %                         0,0 %

Liberalerna: 5,0 %                            – 4,9 %

Centerpartiet: 9,2 %                          2,9 %

Kristdemokraterna: 8,9 %                  3,0 %

Socialdemokraterna: 25,5 %              1,3 %

Vänsterpartiet: 10,6 %                       4,3 %

Miljöpartiet: 9,2 %                            – 6,2 %

Sverigedemokraterna: 14,3 %           4.6 %

Feministiskt Initiativ: 1,2 %               – 4,3 %

Piratpartiet: 1,3 %                           – 0,9 %

Annat parti: 1,2 %                            0, 5 %

Om undersökningen:

Undersökningen ger svar på vad man tänker rösta på i EU valet den 26 maj. Andelen osäkra väljare är: 19,0%

Undersökningen har besvarats av 1842 personer och genomförts på telefon och SMS under perioden 11-24 mars

Deltagarfrekvensen är 52,8 %

Totalt har 3489 personer sökts för undersökningen.

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet