De giftiga ämnena bly, kvicksilver, barium och PAH har upptäcks under marken vid Möllebackens förskola i Karlshamn. Foto: SVT

Klart med flytt från Möllebackens förskola efter giftlarmet

Uppdaterad
Publicerad

Efter giftlarmet på Möllebackens förskola i Karlshamn är det nu klart med en flytt. Barnen och personalen blir hänvisade till fyra andra förskolor i kommunen.

Det var på måndagen som det stod klart att det finns giftiga ämnen i marken under Möllebackens förskola i Karlshamn. Det handlar om bly, kvicksilver, barium och PAH.

Kommunen har vänt sig till Arbets- och miljömedicin om hälsoriskerna och ska också genomföra en inomhusmätning av luften. Kommunen planerar även en sanering av området och en flytt till nya lokaler.

Ett intensivt arbete har pågått med att hitta ersättningslokaler som är lämpliga och godkända och det finns tyvärr ingen lokal dit man kan flytta förskolan i sin helhet, säger Torsten Berg, som är verksamhetschef för kommunens förskolor, i ett pressmeddelande.

Klart med flytt

Under torsdagen har föräldrarna fått veta vilken förskola deras barn ska flyttas till från och med på måndag. Det blir Regnbågen och Gullbergslyckan i Karlshamn och Rosendal i Asarum. Kommunen återöppnar också Trädgårdens förskola i Karlshamn.

– Barnen kommer att delas in i grupper, bland annat med utgångspunkt att syskon ska finnas i samma grupp så att vårdnadshavare inte ska behöva åka till flera förskolor och att alla barn ska kunna känna sig trygga med att ha kompisar och minst en känd pedagog med sig till den nya förskolan, säger Torsten Berg.

Kommunen räknar med att den tillfälliga lösningen kommer att behövas åtminstone resten av året. Möllebackens förskola kan tas i bruk igen efter en sanering av marken, en mätning av inomhusluften och en medicinsk bedömning av hälsoriskerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.