Kulturskolans chef Lenny Mostberg. Foto: SVT

Klartecken för Carling-konsert

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade konserten med varitéartisten Gunhild Carling och Kulturskolans elever i Karlskrona blir av. Musikern kommer med ett nytt band – utan hennes bröder som anklagats för främlingsfientliga uttalanden.

Det var fram till nyligen oklart om Gunhild Carlings konsert med Kulturskolans elever i Karlskrona skulle bli som planerat i januari nästa år. Skolans chef Lenny Mostberg ville först invänta besked från andra kulturskolor som engagerat musikern i liknande projekt.

Bakgrunden till diskussionen var protesterna mot ett flyktingboende i skånska Ingelsträde som två av Carlings bröder – tillika musiker i hennes band – ställt sig bakom.

”Främlingsfientliga”

– Jag har under mina 13 år som kommunstyrelsens ordförande aldrig träffat personer med så främlingsfientliga åsikter, sa Höganäs kommunalråd Péter Kovács (M) till Sveriges Television.

Historien fick Lenny Mostberg att överväga om Kulturskolan i Karlskrona skulle medverka i arrangemanget.

Men sedan Gunhild Carling öppet tagit avstånd från uttalandena blir det konsert med eleverna.

Annat band

– Jag har också fått ett mail där det står att bröderna inte är en del av det band som kommer hit med Gunhild. Hon har nya musiker nu och då ser jag ingen anledning att ställa in. Hon har ju inte gjort fel i detta, säger Lenny Mostberg.

SVT: Hur kommer det sig att hon inte spelar med sina bröder?

– Det är alla skriverier som varit. Vi har fått krav på oss att vi ska sparka ut dem. Det viktiga är att blir en bra och trevlig föreställning, säger arrangören Johan Blomé.

SVT: Är de utbytta permanent eller är det en tillfällig lösning?

– Detta är en tillfällig turné, säger arrangören Johan Blomé.

”Inget planerat”

SVT: Men kommer de att spela ihop igen?

– Det vet ingen. Det finns inget planerat. Det här är den stora grejen på året så det är olycklig tajming, säger arrangören Johan Blomé.

Han är kritisk till att musik och politik blandas ihop.

Musik – inte politik

– Jag har utgått från deras musikaliska kvaliteter och inte deras politiska åsikter. Det är tråkigt att man ska behöva kontrollera politiska uppfattningar innan man sätter ihop en ensemble, säger arrangören Johan Blomé.

Han konstaterar också att det inte ens är tillåtet.

– Det är tråkigt att de negativa nyheterna tar överhanden. Hon har gått ut och dementerat och tagit avstånd men det verkar inte ha nått fram till alla, säger arrangören Johan Blomé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer