Isak Stoddard, doktorand inom klimat och energi vid Uppsala universitet, säger att Parisavtalet bygger på fri vilja med bidrag från olika länder. Foto: Uppsala universitet/TT

Experten om Parisavtalet: ”På väg mot tre–fyra grader varmare”

Uppdaterad
Publicerad

Över fem år har gått sedan Parisavtalet slöts, men klimatdoktoranden Isak Stoddard vid Uppsala universitet är tveksam till utvecklingen. Han spår en varmare framtid och tycker att betydande samhällsförändringar är nödvändiga för att undvika de värsta scenarierna.

Under slutet av 2015 ingick majoriteten av världens länder i Parisavtalet under Förenta nationernas klimatkonferens. Avtalet ersatte Kyotoprotokollet från 1997 och ska bidra till att få ner utsläppen samt begränsa temperaturhöjningar.

Isak Stoddard menar att vissa industrialiserade länder som Sverige och Storbritannien ligger långt fram kring lagstiftning inom klimatområden, men saknar ändå ramverk som ligger i linje med Parisavtalet.

Klimatkrisen

– Det är så att vi snarare är på väg mot en värld som är tre eller fyra grader varmare under det här århundradet än att hålla oss till Parisavtalet. Men man kan poängtera att det är ett aktivt val vi fortsätter att göra, säger han.

”Större än vad många har förstått”

En skillnad i Parisavtalet kontra Kyotoprotokollet är att det förstnämnda inte ger FN möjlighet att straffa länder som bryter mot avtalet. Detta har väckt en del kritik från olika håll.

– Det finns ju alltid sanktionsmöjligheter och länder kan föra ekonomiska sanktioner, men det finns inte någonting nödvändigtvis i Parisavtalet som skulle lägga en grund för det. Skalan och problemet inför vad vi står inför är mycket större än vad många har förstått, säger Isak Stoddard.

– Parisavtalet är det bästa vi har och många kritiserar det för att sakna bindande avtalsmål som Kyotoprotokollet. Det bygger på fri vilja med bidrag från olika länder. Det skulle kunna vara annorlunda och ske en mycket snabbare omställning med ett samhälle som är mer hållbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet