Ett stort område spärrades av i Olofström efter att tre män skadats i en rånattack i februari 2021. En av de skadade männen åtalas nu i den jättelika narkotikahärvan. Foto: Peo Möller/Local Eyes

Knarkhärvan: Åtalad hoppade från hus under rånattack i Olofström

Publicerad

Det var ett stort polispådrag i Olofström i februari förra året efter att tre män skadats allvarligt i en rånattack i ett bostadshus.

En man hoppade ner på gatan från tredje våningen för att undfly gärningsmannen – nu åtalas han i den stora knarkhärvan med kopplingar till Listerlandet.

Det var under natten den 15 februari 2021 som tre män attackerades i en bostad i Olofström. En av männen, hemmahörande i Skåne län, hoppade ut från tredje våningen för att fly gärningsmannen som ska ha varit beväpnad.

När polisen kom till platsen hittades mannen och ytterligare två skadade män som fick föras till sjukhus, och en utredning om mordförsök inleddes.

Knarkstallet i Sölvesborg

Så här sa polisens presstalesperson Robert Loeffel om händelsen dagen efter attacken:

Nu åtalas Skånemannen i den stora narkotikahärvan – där ett nätverk i södra Sverige och Stockholmsområdet misstänks ha tillverkat amfetamin i ett hus i Osby och i ett stall på Listerlandet.

Enligt åtalet har mannen varit drivande i att organisera framställningen av cirka 270 kilo amfetamin, förmedlat kontakter med köpare och överlåtit narkotikan till andra personer i nätverket för vidare försäljning.

Bilder från sjukhuset

I utredningen av narkotikahärvan framkommer uppgifter om Olofströmshändelsen i krypterade chattmeddelanden. Skånemannen och flera andra personer i nätverket skrev till varandra om attacken i Olofström. Han skickade även bilder från sjukhussängen till andra åtalade.

En medåtalad skickade: ”Ey, har du en aning om vem fan det kan va då” och ”Tänk efter och sånt, kolla om du kan fucking veta nånting om det vem det fucking kan vara. Så vi hittar dem eller nånting.”

I bevisningen finns, förutom chattkonversationer, spaningsbilder på Skånemannen tillsammans med flera andra medåtalade i knarknätverket, bland annat vid stallet på Listerlandet. Han förnekar brott.

Sju personer häktas

För händelsen i Olofström häktades sju personer i 20-årsåldern hemmahörande i Växjö för grovt rån. Sex av dem släpptes i början av 2022 och en person är fortsatt misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkstallet i Sölvesborg

Mer i ämnet