Det var i mitten av mars som knivattacken inträffade. Foto: Peo Möller

Knivhögg kvinna på ICA – i dag åtalas 55-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Den 55-årige mannen beväpnade sig med en kniv ur husgerådsavdelningen och attackerade kunder inne på Ica Maxi i Olofström. En kvinna höggs i magen och fick livshotande skador. Nu åtalas mannen för två fall av mordförsök.

Det var den 14 mars vid lunchtid som 55-åringen gick till plötsligt angrepp mot kunder inne på Ica Maxi i Olofström, beväpnad med en av butikens egna knivar. En man höggs i ryggen, men räddades av sin ryggsäck med en surfplatta i. Därefter höggs en kvinna i magen, och ådrog sig livshotande skador.

På måndag väcks åtal mot 55-åringen för två fall av mordförsök.

Knivattacken i Olofström

– Han erkänner gärningen, men har en annan synpunkt på hur det ska rubriceras. Han menar att avsikten inte har varit att döda någon, säger Malin Niklasson, kammaråklagare.

Kan lida av psykisk störning

Vid en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, framkom att 55-åringen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning både vid angreppet och under tiden därefter. Det beslutades då om en utökad rättspsykiatrisk undersökning.

– Den håller fortfarande på och väntas vara klar snart, säger Malin Niklasson.

Efter attacken valde Ica-butiken att plocka bort knivarna ur affären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattacken i Olofström

Mer i ämnet