Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En 55-årig man är åtalad för mordförsök efter knivattacken i Olofström. Foto: SVT och Peo Möller

Knivman har allvarlig psykisk störning – rättegången avslutades i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången mot en 55-årig man som är åtalad för mordförsök mot två personer på Ica Maxi i Olofström. Den större rättspsykiatriska undersökningen blev klar inför sista rättegångsdagen och visar att mannen har en allvarlig psykisk störning.

Under slutpläderingen yrkade åklagaren Malin Niklasson på rättspsykiatrisk vård för mordförsök. 55-åringens försvarsadvokat Nils Fagrenius menade däremot att 55-åringen inte är skyldig till mordförsök eftersom han velat skada men inte döda.

Enligt advokaten handlar det om misshandel. Han höll med om att rättspsykiatrisk vård är ett lämpligt staff men att 55-åringen borde släppas fri i väntan på domen. Beslutet från Blekinge tingsrätt blev att 55-åringen ska stanna i häktet tills domen kommer på tisdag.

Allvarlig psykisk störning

Rättegången vid Blekinge tingsrätt startade i fredags. Inför den andra och sista rättegångsdagen i dag var den större rättspsykiatriska undersökningen klar. Den slår fast att mannen hade en allvarlig psykisk störning, både vid angreppet och under tiden därefter.

Tidigare hade en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, visat att 55-åringen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning. Det var då det beslutades om en utökad rättspsykiatrisk undersökning.

Livshotande skador

Det var den 14 mars som en kvinna tittade på leksaker till barnbarnen på Ica Maxi i Olofström och blev knivhuggen i magen med livshotande skador som följd. En man blev också attackerad med kniv men klarade sig utan skador.

Efter händelsen åtalades en 55-årig man för två fall av mordförsök. Mannen har hela tiden medgivit att han huggit med kniv mot en man och att han huggit en kvinna med kniv i buken. Han har däremot förnekat försök till mord men erkänt brott och sagt att han haft uppsåt att skada men inte döda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivattacken i Olofström

Mer i ämnet