En 55-årig man står åtalad misstänkt för två fall av mordförsök efter knivattacken i en matbutik i Olofström. Foto: SVT/Jerker HagmanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinnliga offret i rätten: ”Han hånflinade åt mig”

Uppdaterad
Publicerad

På Ica Maxi i Olofström beväpnade sig den 55-årige mannen med en kniv ur husgerådsavdelningen och attackerade kunder. En kvinna höggs i magen och fick livshotande skador. Idag startade rättegången mot mannen för två fall av mordförsök.

I dag var det den första av två rättegångsdagar vid Blekinge tingsrätt mot den 55-åriga man som misstänks för två fall av mordförsök efter att ha attackerat kunder på Ica Maxi i Olofström med kniv.

Den åtalade 55-åringen leddes in i salen av Kriminalvårdens vakter. Enligt SVT Nyheter Blekinges reporter på plats gick han in i salen utan att dölja sitt ansikte och när åklagaren beskrev brotten skakade han med benen.

”Uppsåt att skada”

Inne i rättssalen medgav 55-åringen via sin advokat att han huggit med kniv mot mannen och att han huggit kvinnan med kniv i buken. Han förnekade däremot försök till mord men erkände misshandel och sa att han haft uppsåt att skada men inte döda.

Mannen som attackerades i butiken var sedan tidigare bekant med den åtalade 55-åringen.

– Jag vet vem det är sedan länge. Vi har inte varit ovänner.

Sedan berättade han hur han påverkats av händelsen:

– Jag har inte mått bra, har mått illa och haft svårt att sova.

”Jag skrek rakt ut”

Det kvinnliga offret berättade sedan i förhör att hon skulle handla middag till kvällen, och precis hade stannat vid leksakerna för att titta på presenter till barnbarnen, när hon blev attackerad.

– Det gick på en tiondels sekund. Jag skrek rakt ut. Det var en chock att få hela magen uppskuren, säger hon.

Förhöret blev sedan känslosamt och hon vände sig direkt till 55-åringen med sin vrede.

– Det var en sådan smärta och jag känner den nu. Du gick och hånflinade åt mig när jag skrek åt dig. Jag blir förbannad på dig nu för du har åsamkat mig sådan smärta.

Kräver skadestånd

Kvinnan berättade även om om tiden efter och om upplevelsen av att ha svävat mellan liv och död.

– Jag mår inte bra. Jag har smärtor. Det påverkar mig jättemycket att det var så nära och att det kan hända så lätt. Jag tänker på mina nära och kära. Jag är tacksam att jag lever, säger hon.

Kvinnan har krävt 150 000 kronor i skadestånd för kränkning och sveda och värk. Dels för en veckas sjukhusvistelse och en månads sjukskrivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivattacken i Olofström

Mer i ämnet