Kockumsutrustning hämtades av militär

Uppdaterad
Publicerad

Blekingenytt kan i dag avslöja att topphemlig försvarsteknisk utrustning i tisdags hämtades från Kockums i Malmö. FMV vill nu säkra att tekniken stannar i Sverige.

Osäkerheten kring Kockums framtid i Malmö och Karlskrona fick i veckan Försvarets Materielverk att agera för att trygga den avancerade tekniken kring de Stirlingmotorer som konstrueras vid laboratoriet i Malmö.

Inför flera vittnen, och med skydd av militär, anlände FMV:s säkerhetstransport till Malmö, tog sig in i laboratoriet för att hämta hem känslig teknologisk utrustning – teknik som tillhör FMV och som försvaret vill behålla kontrollen över.

Kockums

En stund senare lämnade konvojen området med ”skyddsvärd” information i lasten.

– Det var en transport av försvarsmateriel, en helt ordinarie skyddsvärd transport, säger Louise Wileen Bjarke, presschef på FMV, som inte kan svara på vad syftet med operationen var.

– Den omgärdas av försvarssekretess, säger hon.

Kockums säkerhetschef Lars E Karlsson ska ha varit på plats i Malmö men lyckades inte förhindra att uppdraget kunde slutföras.

Enligt flera källor till SVT ska han kort efteråt ha tagits ur tjänst med omedelbar verkan.

– Jag vill inte kommentera det i dag. Den saken får vi prata om en annan gång, säger han.

Kockums informationschef John Ahlmark har inga kommentarer att lämna till SVT:s avslöjande.

– Jag kan inte kommentera de här uppgifterna, lyder hans svar.

Är Kockums säkerhetschef suspenderad?

– Jag kommenterar inte enskilda medarbetare, säger John Ahlmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kockums

Mer i ämnet