Saabs köp av Kockums klart

Uppdaterad
Publicerad

SAAB köper ThyssenKrupp Marine System AB och utökar därmed sin verksamhet inom militära system.

Verkstadsklubben på Karlskronavarvet jublar över beskedet.

Förvärvet kostar SAAB 340 miljoner kronor och affären är ett resultat av en avsiktsförklaring som gjordes av parterna i april i år. Försvarsminister Karin Enström (M) ser positivt på att affären är klar.

”Jag välkomnar att Saab och Thyssen-Krupp lyckats komma överens om att genomföra den här affären. Detta ger bra förutsättningar för att genomföra de beslut som alliansregeringen tagit om anskaffning av två nya ubåtar och satsningarna på att modernisera befintliga ubåtar”, säger Enström i en skriftlig kommentar.

”Kommer att stärka hela Saab”

– Den kunskap som personalen besitter i att utveckla ubåtar och båtar är unik och det kommer att stärka hela Saab, säger Sebastian Carlsson, Saabs presschef, till TT om att affären nu avslutats.

För Saab landade köpeskillingen långt under de summor som diskuterats inför att affären skulle undertecknas. I ett pressmeddelande skriver Saab att transaktionens påverkan på Saabs resultat för året bedöms som ”icke väsentlig”. Men Saab vill i dag inte kommentera prislappen närmare:

– Det är den köpeskilling som vi har kommit fram till. Det är alltid en förhandling mellan parter.

Oklart hur anställda påverkas

Thyssen-Krupp har i dag 900 anställda och verksamhet i Malmö, Karlskrona samt på Muskö. Bolaget omsatte under verksamhetsåret 2012-2013 cirka 1,7 miljarder kronor.

Hur den befintliga verksamheten och dess anställda kommer att påverkas av affären vill Sebastian Carlsson inte kommentera.

– Den typen av detaljfrågor kan jag inte gå in på i dag, säger Sebastian Carlsson.

”Vi ser fram emot att välkomna Kockums och dess personal in i Saab”, säger Saabs VD och koncernchef Håkan Buske i bolagets pressmeddelande.

På Karlskronavarvet är glädjen stor bland personalen i dag:

– Stämningen är jättebra. Folk har längtat efter tydlighet. Det hade inte gått att jobba längre med den ovisshet som varit. Det här känns jättebra inför semestern, säger Ingvar Mattisson, vice ordförande i verkstadsklubben på Karlskronavarvet.

Även kommunledningen i Karlskrona gladdes över beskedet.

– Det känns också skönt att personalen fick ett positivt besked innan de går på semester, så att de vet att de har en trygg arbetsplats att gå tillbaka till, säger kommunalrådet Camill Brunsberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.