Kollegan blödde och ambulans dröjde

Uppdaterad
Publicerad

När Ankie Altvalls kollega låg blödande på golvet dröjde det 35 minuter innan ambulansen kom till undsättning – trots att det finns ett mål om att ambulans ska komma inom 15 minuter i akuta fall i Blekinge.

Det var fem veckor sedan nu som det blev korsdrag i Blomsterbutiken och Ankie Altvalls kollega sprang för att rädda blommorna. Hon snubblade rakt in i ett bord men huvudet före och skadade sig i ansiktet och ögonen.

”Massor av blod”

– Hon for med ansiktet för och jag såg henne. Det var massor med blod, berättar Ankie Altvall som fortfarande är skakad av händelsen.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Ankie Altvall som själv jobbat inom sjukvården i många år förstod att det var allvarligt och en annan kollega ringde ambulans. Butiken var full av kunder som hjälpte till men ingen ambulans kom. Då ringde Ankie igen.

– Ja, då var jag arg. De frågade samma frågor till mig och jag sa att nu skiter jag i vad du säger nu får du skicka en ambulans, berättar Ankie.

Efter ytterligare en stund kom ambulansen och av dem fick de ett fint bemötande och kollegan togs om hand.

Tog 35 minuter

Men då hade det gått 35 minuters för en få en ambulans i centrala Karlskrona – långt ifrån landstingets eget mål på högst 15 minuter.

– Det är inte okej, absolut inte! Det kan hända mycket på de 20 minuterna extra som det tog, säger Ankie Altvall.

Landtinget i Blekinge har sedan i höstas förstärkt ambulanssidan med två ambulanser i västra Blekinge, men det har ännu inte gett någon effekt. Varför det tog sådan tid till blomsteraffären kan verksamhetschefen inte svara på.

– Det är naturligtvis beklagligt. I den stunden har jag full förståelse för att man vill ha hjälp så snart som möjligt. Men bara i Blekinge har vi runt 22 500 larm per år, så det är ju mycket. Det kan ju vara så att den här bilen har varit på väg från Ronneby in till Karlskrona och då är det en framkörningstid där, säger Mats Berggren, verksamhetschef på akutkliniken.

Går inte att förhindra

Ankie Altvall gjorde rätt som ringde igen säger han, men tyvärr går inte att helt förhindra att sådan här händelser inträffar.

– Nej tyvärr. Det går inte att förutse var alla händelser ska hända, det går inte, säger Mats Berggren.

Ankie Altvall förstår det men är ändå oroad.

– Och då tänker man på folk som är ensamma, som inte har någon? Jag förstår att de har mycket att göra, men det tar för lång tid! Då behöver de mer bilar och mer pengar, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet