Anställda på Ronneby kommun mår dåligt av att jobba hemma i coronakrisen, enligt kommundirektör Tommy Ahlquist. Foto: SVT/Towe Olsson

Kommunanställda i Ronneby mår dåligt av att vara hemma – vill tillbaka till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på Ronneby kommun mår dåligt av att jobba hemma i coronakrisen. Därför öppnar nu kommunledningen i Ronneby återigen dörrarna till arbetsplatsen.

Med start i höst ska anställda på Ronneby kommun börja jobba 50 procent på jobbet och 50 procent hemma. Tidigare har anställda, där verksamheten tillåter det, kunnat jobba hemma på 100 procent sedan coronapandemin slog till. Men nu är det stopp.

– Jag med flera chefer fick signaler innan semestern om att det var flera medarbete som tyckte att det var jobbigt att jobba hemma på heltid. Jag tror att det finns stor risk för psykisk ohälsa, social oro och utanförskap, säger Tommy Ahlquist, kommundirektör på Ronneby kommun.

Corona i Blekinge

Flera anställda har fått hjälp

Enligt Tommy Ahlquist har de som bett om hjälp fått det. I vissa fall handlar det om att de anställda har fått gå tillbaka till jobbet för att träffa kollegor.

Finns det en risk att smittspridningen ökar nu när fler börjar komma tillbaka till jobbet?

– Jag är övertygad om att om vi följer direktiven med att hålla avstånd och tvätta händerna kommer vi att minimera risken för smitta betydligt.

Så många jobbar hemma

Ronneby kommun har 2300 anställda, ungefär tio procent av dem jobbar hemifrån. Främst handlar det om administrativ personal.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet