Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars Ericsson, kommunchef i Sölvesborg. Foto: SVT/Stina Sandström

Kommunchefen i Sölvesborg JO-anmäls efter yttrande

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens pressmeddelande från Sölvesborgs kommunledning anmäls nu kommunchefen till Justitieombudsmannen, JO. En privatperson menar att det var fel av tjänstemännen att kritisera de folkvalda politikerna.

Kommunchefen och kommunledningen gick ut med ett officiellt pressmeddelande, där de tog avstånd från det egna kommunalrådet Emilie Pilthammars agerande i samband med skandalbilden:

”Att skämta eller ironisera om händelser, eller känslor som har med sådana trakasserier och kränkningar att göra, är självfallet förkastligt och inget som någon som verkar inom kommunen ska utsätta någon annan för. Vi tar därför starkt avstånd från detta agerande.”

Pressmeddelandet publicerades på Sölvesborgs kommuns officiella hemsida.

Nu har en anmälan lämnats in till JO om det ovanliga förfarandet. Anmälaren menar att det är fel av kommunens högsta tjänsteman att ”kritisera hur folkvalda väljer att uttrycka sig privat”, samt att göra det officiellt genom ett pressmeddelande.

”Känner mig trygg”

Kommunchefen Lars Ericsson har ännu inte fått anmälan till sig.

– Vi lever ju i ett land där man har möjlighet att klaga på tjänstemän, och det här är en väg att man JO-anmäler. Jag har inte sett anmälan. Men det får väl prövas men jag är trygg i ställningstagandet vi gjort.

Det hör ju inte till vanligheterna att kommunchefer gör liknande avståndstaganden mot folkvaldas agerande?

– Som företrädare för 1300 anställda behövde vi markera när det gäller sexuella och andra typer av trakasserier. Vi ser seriöst på såna händelser, och ville kommunicera ut det.

Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, har tidigare kommenterat kommunledningens agerande.

– Det är ett extraordinärt sätt att hantera en fråga på, och ovanligt. Men det är något de känner att de har haft behov av och jag har full förståelse för det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet