Hör Magnus Larsson (C), ordförande Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Karlskrona kommun, berätta om vad som händer om Studentbåtens ägare inte flyttar båten i klippet ovan. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Kommunen om Studentbåten: ”Finns en deposition på 1 000 000”

Publicerad

Karlskrona kommun kräver att Studentbåten flyttas inom två månader. Annars utfärdas ett vite på 350 000 kronor. Om båten trots det inte flyttas så har kommunen en plan B.

Tidigare i år kom det slutgiltiga beslutet, efter många turer fram och tillbaka, att Studentbåten inte beviljats något tillfälligt bygglov. Det gör att båten inte räknas som en bostad längre och att båten ses som ett svartbygge. Kommunen har därför nu krävt att båten måste flyttas inom två månader.

– Om båten inte flyttats inom två månader kommer ett vite på 350 000 kronor utfärdas. Om båten inte flyttas efter det kommer ytterligare viten tillkomma som är betydligt högre, berättar Magnus Larsson (C), ordförande Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Karlskrona kommun.

Har en säkerhet

Studentbåtens ägare menar å sin sida att kommunen genom sitt beslut om nekat bygglov och hot om viten kan tvinga Studentbåten i konkurs.

– Om ägaren inte flyttar båten och följer våra krav så måste vi till sist agera själva. Vi har en säkerhet genom en deposition på en miljon som vi kan använda för att flytta båten, säger Magnus Larsson (C).

Men Magnus Larsson hoppas inte att det ska gå så långt utan att ägaren själv ska flytta båten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.