Hör Studentbåtens ägare Christian Carlsson berätta om hur han ser på kommunens krav i klippet ovan. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Studentbåten kvar på Hattholmen trots hot om vite

Publicerad

Karlskrona kommun kräver att Studentbåten ska flyttas från Hattholmen inom två månader annars utfärdas ett vite på 350 000 kronor. Båtens ägare menar att kravet är orimligt och förstår fortfarande inte varför kommunen inte vill att båten ska ligga kvar.

Tidigare i år kom beskedet att Studentbåten inte får något förlängt tillfälligt bygglov och att kommunen kräver att båten ska flyttas inom två månader. Christian Carlsson, som äger båten, har svårt att förstå beslutet då han uppfattat det som att han lovats en förlängning av bygglovet.

I ett mejl från tidigare bygglovschefen Kristina Stark står det att ”om allt fungerar väl är det ju möjligt att ta ett nytt beslut om lov på 5 år till”.

En formulering som Christian Carlsson uppfattat som ett löfte.

– Den tidigare bygglovschefen sa att om det går bra kan det bli en förlängning, och det har ju gått bra, säger han.

”Orimligt krav”

Christian Carlsson menar att beslutet om att båten ska vara flyttad inom två månader är orimligt.

– Om jag inte får driva vidare båten som Studentboende måste jag sälja båten. Men vi är mitt i en pandemi och det är nog rimligt att tro att det skulle ta närmare två år att hitta en köpare, säger han.

Vad som händer härnäst vet inte Christian Carlsson i dagsläget.

– Om jag inte får något bygglov och kan ha hyresgäster så får jag inga intäkter. Om det dessutom utfärdas viten hur ska jag då kunna driva runt båten? säger han.

Att flytta båten ser han inte heller som en möjlighet då det inte skulle vara möjligt ekonomiskt.

– Båten kommer i så fall ligga kvar övergiven. I värsta fall skulle båten kunna sjunka, om man vill måla fan på väggen, avslutar Chrisitan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.