Ronnebyborna kan ha fått betala miljoner extra för vattnet

Publicerad

Ronneby kommuns polisanmälan grundar sig på ett dokument som har skrivits av en anställd på Miljöteknik. SVT Nyheter Blekinge har läst dokumentet där det bland annat framgår att kommunen kan bli återbetalningsskyldig till de som är anslutna till det kommunala vattennätet.

– Ja, har vi tagit en för hög förbrukningstaxa för att täcka upp för de lägre anläggningsavgifterna så kan VA-kollektivet kräva återbetalning av den mellanskillnaden, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M) som idag lämnade in polisanmälan.

– Den risken finns beroende vad utredningen kommer fram till, säger han.

Miljöteknik hanterar bland annat el, vatten och avlopp i kommunen. Det är vid anläggning av vatten och avlopp som bolaget, enligt Roger Fredriksson, systematiskt och under flera års tid inte följt de taxor som kommunfullmäktige har bestämt. Bolaget har tagit för lite betalt.

LÄS MER: Kommunalt bolag i Ronneby polisanmäls – av kommunen

– Det vi misstänker är att på grund av att vi inte tagit ut taxor i tillräcklig omfattning på anläggningssidan så har vi höjt taxan på vår förbrukningssida mer än vad som är nödvändigt vilket inte är förenligt med vattentjänstlagen, säger han.

Kan handla om miljonbelopp

I dokumenten som SVT Nyheter Blekinge tagit del av radar Miljöteknik själva upp flera punkter där man inte följer de taxor som kommunfullmäktige har bestämt ska gälla.

– Av det vi kan se så har man ju vetat om att man gör avsteg på tjänstemannanivå. Men varför man gör det är svårt för oss att se, säger Roger Fredriksson.

TV: Hör kommunalrådet berätta om misstankarna

– Det är därför vi måste lämna det ifrån oss för att få det ordentligt utrett.

Roger Fredriksson kan idag inte uppskatta hur stora belopp det handlar om.

– Men då det pågått i flera år kan det röra sig om miljonbelopp.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottsmisstankar mot Miljöteknik

Mer i ämnet