Kommunen polisanmäls efter Rosenbomsplacering

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till Emmeli Olsson, som misstänks ha blivit mördad i Karlskrona i september, anmäler nu kommunen för bristande omsorg. Bland annat vänder sig kvinnans familj mot beslutet att placera 21-åringen på det kommunala hemlöseboendet Rosenbom.

Familjens ombud Christer Holmqvist lämnade i fredags in anmälningar till både polisen och till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Framför allt har familjen reagerat över hur kommunen hanterade dottern som befann sig i ett ganska omfattande missbruk. Familjen menar att hon borde ha erbjudits antingen frivillig behandling eller tvångsinsatser. Att i stället placera henne på Rosenbom är ett alternativ som också jag tycker är tveksamt utifrån vad socialtjänstlagen anger, säger Christer Holmqvist.

Socialchef Anette Gladher vill varken kommentera placeringen av 21-åringen eller familjens anmälningar.

– Men Rosenbom är ett akutboende för den som är hemlös och där det inte finns andra alternativ. Det är ingen, oavsett ålder och kön, som tycker att det är en önskvärd placering, säger hon.

Enligt anmälningarna menar familjen att kommunen genom oaktsamhet bidragit till kvinnans död. Detta genom att kommunen inte skulle ha gett kvinnan tillräcklig hjälp att ta sig ur sin destruktiva livsstil med drogmissbruk och kriminalitet.

Fotnot: SVT Nyheter Blekinge granskar just nu fallet med den 21-åriga kvinnan. Läs mer om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#falletemmeli

Mer i ämnet