Kommunen stoppar bidragen till hälsoarenan

Publicerad

Karlskrona kommun kommer inte att ge några fler bidrag till Blekinge Health Arena. Därmed står hälsoanläggningen nu utan extern finansiär.

Blekinge Health Arena (BHA) startades 2009 med målet att skapa omkring 70 nya jobb och 25 företag – men sex år senare hade resultaten fortfarande uteblivit. Samtidigt drog sig såväl Landstinget Blekinge som Blekinge Tekniska Högskola ur projektet.

Kvar stod då Karlskrona kommun, som upprättade ett treårigt så kallat avtrappningsavtal, där kommunen sköt till en miljon kronor om året i bidrag så att verksamheten sedan kunde stå på egna ben.

Men nu kommer även kommunen att stoppa bidragen till projektet.

– Vi stoppar inte bidragen, utan vi har fullföljt vårt avtal och vi kommer inte att förlänga det. Blekinge Idrottsförbund hade som ansvar att efter de här tre åren kunna stå på egna finansiella ben, och om de inte kan det är det tråkigt, säger Börje Dovstad (L), kommunalråd.

Lägger ner verksamheten

Nu flaggar Blekinge Idrottsförbund för att verksamheten läggs ner.

– Det kan vara så att vi tvingas stänga arenan. Vi har sagt upp hyresavtalet och redan börjat titta på alternativa sätt att stödja föreningslivet på. De stora förlorarna är alla de barn och ungdomar som frekvent besöker BHA, säger Jeanette Andreasson Sjödin, ordförande i Blekinge Idrottsförbund.

Det var dyster stämning bland företrädarna för Blekinge Idrottsförbund på dagens presskonferens. Foto: SVT

– Kommunens beslut kommer också att få konsekvenser för kommunens olika idrottsgymnasium och därmed minska attraktionskraften för inflyttande idrottare och studenter. Det sänder helt fel signaler och bidrar definitivt inte till att göra Karlskrona attraktivt, säger Patric Nilsson, distriktsidrottschef.

Slår ifrån sig kritiken

Börje Dovstad (L) slår dock ifrån sig den kritik som riktas mot kommunen.

– Verksamheten på BHA har varit mycket bra, och det är tråkigt om de inte har lyckats hitta andra finansiärer som var överenskommelsen. Men ansvaret är helt på idrottsförbundets sida, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blekinge Health Arena

Mer i ämnet