Foto: SVT

F d kommunjuristen: ”Avtalet ska följas”

Uppdaterad
Publicerad

Att Leijon Event inte betalat in bonusen till kommunen ser den före detta kommunjuristen Lennarth Eriksson allvarligt på.

Leverantören Leijon Event har struntat i att betala in bonusavgift till kommunen på totalt runt 140.000 kronor de senaste två åren. Men företagets vd, Gustav Leijon, menar att det funnits en överenskommelse med det kommunala utvecklingsbolaget. En uppgift som tillbakavisas av kommunens representanter.

Varken den nuvarande kommunjuristen eller upphandlingschefen vill ställa upp på en intervju, innan den interna granskningen av Utvecklingsbolaget har genomförts. Men Lennarth Eriksson, som var Karlskronas kommunjurist mellan 1996-2009 och som själv tagit del av handlingarna, ser allvarligt på uppgifterna.

Karlskrona och kortköpen

– Det är ett avtalsbrott, om det inte finns något skriftligt tillägg till avtalet som övertar texten i avtalet. Utvecklingsbolaget ska kräva att avtalet följs om inget annat är dokumenterat, säger han.

”Kan bli återbetalningsskyldiga”

Och någon dokumentation av en sådan överenskommelse finns inte.

– Om inte Leijon kan styrka på något sätt att de har en sån överenskommelse, då gäller avtalet i alla delar. Konsekvensen det kan få är att de blir skyldiga att betala bonusen. Kommer kommunen med en faktura på den här bonusen är de skyldiga att betala det, säger Lennarth Eriksson.

Kan vara tjänstefel

Om det dock skulle vara så som Leijon antyder, men att det aldrig dokumenterats eller avtalats, menar Lennarth Eriksson hade varit ett allvarligt fel från Utvecklingsbolagets håll.

– Det kan närmast liknas vid någon form av tjänstefel. Man kan också tänka sig att det är något JO skulle behöva titta på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet