Två personer som arbetar på boendet får skriftliga varningar efter att ha behandlat en vårdtagare på ett kränkande sätt. Foto: TT

Kränkte vårdtagare – anställda straffas med skriftliga varningar

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda på ett särskilt boende i Karlshamns kommun får varsin skriftlig varning efter att ha kränkt en vårdtagare. Händelsen har också anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

De anställda ska bland annat ha pratat nedsättande och inte brytt sig när en brukare på boendet ville ha hjälp. En vårdtagare har också uppgett att personalen tar bort larmet för att hen larmar för mycket.

Enligt utredningen som kommunen har gjort ska vårdtagaren ha stoppat papper i munnen för att personalen inte skulle reagera över skrik.

– Vi har utrett det mycket beklagliga ärendet som vi ser mycket allvarligt på och ger nu två personer disciplinpåföljder i form av skriftliga varningar. Vi kommer också att arbeta vidare med de yrkesetiska riktlinjerna för hela arbetslaget med planerad uppföljning både individuellt och i grupp, säger Torill Skaar Magnusson, chef för omsorgsförvaltningen i Karlshamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.